wo. apr 17th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Koopkracht groeit hard in kinderrijke gemeenten

koopkracht, groeit

De koopkracht groeit het meeste in de regio’s waar veel werkende en paren met kinderen wonen. Relatief veel gepensioneerde met hoge inkomens zien juist een koopkrachtdaling in sommige gemeenten, meld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Groei

In 2017 had de Utrechtse gemeente Renswoude de sterkste koopkrachtgroei. Het ging om een gemiddelde groei van 1,4 procent.

Van gezinnen en kinderen ligt het aandeel op 39 procent. Bij 53 procent van de huishoudens is het inkomen van een werknemer de belangrijkste inkomstenbron. Die percentages liggen landelijk op 26 en 52 procent.

In gemeenten met veel huishoudens met een relatief lage inkomens is ook de koopkrachttoename te zien. Ondanks de koopkrachtstijging blijft het welvaartsniveau laag.

Grootste daler

In gemeenten met relatief veel gepensioneerden met een aanzienlijk aanvullend pensioen nam de koopkracht nam de koopkracht het minst toe. Deze koopkracht daalde in sommige gevallen zelfs.

De grootste daling van de koopkracht werd in de Gelderse gemeente Rozendaal gemeten. In dit gebied wonen relatief veel gepensioneerde met hoge inkomens. Deze gemeente bestaan maar liefst uit 43 procent huishoudens met gepensioneerden, tegenover een landelijk percentage van 28.

De koopkracht zegt overigens niets over de welvaartsniveau van huishoudens. Gemeenten met een koopkracht daling, waar naar verhouding veel huishoudens met hoge inkomens wonen, zijn nog altijd welvarend.

Het statistiekbureau vergelijkt bijvoorbeeld de gemeente Rozendaal met Groningen. In de Gelderse gemeente neem de koopkracht af, maar was het gemiddelde inkomen in 2016 met 37.000 euro het hoogste van Nederland.

Groningen daarentegen kende een koopkrachtstijging van 0,4 procent, maar heeft het laagste doorsnee inkomen (krap 19.000 euro)

Trends

De landelijke koopkrachtontwikkelingen maakte het CBS eerder al bekend. De nieuwe regio specifieke cijfers zijn in lijn met de bevindingen.

In doorsnee nam de koopkracht met 0,5 procent toe. Ook bleek dat werknemers en stellen met kinderen de grootste koopkrachttoename hadden. De laatste groep ging er zelfs gemiddeld met 1,8 procent op vooruit. Gepensioneerden gingen er juist op achteruit.

About Post Author