za. apr 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

‘We zouden minder willen werken, maar niet minder willen verdienen’, de zesurige werkdag.

zesurige werkdag

Welvaart neemt erg toe er wordt steeds meer taken uithanden uitgegeven. Dit komt dankzij de automatisering. Waarom wordt er niet minder gewerkt? Waar blijven die zesurige werkdagen?

“Er is een structureel tekort aan arbeid op dit moment. Het invoeren van de zesurige werkdag of een werkweek is gewoon heel ingewikkeld”, aldus Willem van Rhenen. Dit is hoogleraar aan de Neyenrode Business Universiteit.

Gemiddeld wordt er 31 uur aan betaald werk besteed. De combinatie van werk, school en zorg is de gemiddelde Nederlander 46 uur per week kwijt.

De vergeten droom van de twintigste eeuw

De gemeente Amsterdam bereidt een experiment voor. De zesurige werkdag staat hierbij centraal.  Het plan van aanpak wordt volgende maand besproken.

Het idee van een kortere werkdag, is dat werknemers gezonder, gelukkiger en productiever worden. De werknemers zijn ze meer gefocust en ze hebben meer ruimte voor hobby’s, vrienden en familie.

Hoogleraar Economie, Janneke Plantenga ziet dit ander. “Mensen werken ook steeds minder. Voorheen werkte men ook op zaterdag. De veertigurige werkweek is pas sinds de jaren vijftig ingevoerd.”

24 uur economie

Er is heel wat veranderd in onze maatschappij. Tevens ook de manier van werken. “Er is nog steeds discussie over kortere werkdagen. Net alsof we in de vorige eeuw zitten”, zegt Rhenen.

“Tegenwoordig is een 24 uur economie heel normaal in Nederland. De Albert Heijn is op vanaf 8 uur ’s ochtends en sluit om 10 uur ’s avonds. On de avond hou ik ook contact met de collega’s. Er wordt van ons verwacht dat we buiten de standaard werkuren bereikbaar zijn.”

Een beetje rustig aan doen op de dag is goed. Sommige beroepen kan je niet acht of tien uur per dag serieus zijn. Sociaal zijn of een momentje voor jezelf is goed voor je.

About Post Author