di. apr 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

China en VS in geprek over handelsoorlog

Trump,Xi

Maandag en dinsdag praten de twee regeringsleiders met elkaar in de Chinese hoofdstad Peking. Het doel van het gesprek is om een oplossing te vinden voor het handelsconflict. Hoe waarschijnlijk is een positieve uitkomst op dit gesprek? Wat staat er op het spel?

De handelsoorlog tussen de twee grootmachten is al maanden aan de gang. Hierbij hebben ze elkaar importheffingen opgelegd ter waarde van honderden miljarden dollars.

Afgelopen december sloten de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping een ‘wapenstilstand’ van 90 dagen. Tot 1 maart mochten er geen nieuwe importheffingen worden opgelegd.

Hoe is de handelsoorlog begonnen?

Een jaar geleden besloot Trump om importheffingen op zonnepanelen en wasmachines uit China in te voeren. In maart kondigde Trump aan om de invoerheffingen met 25 procent op staal en 10 procent op aluminium uit het buitenland.

Hier liet Trump het echter niet bij. Hij besloot om extra importheffingen op producten uit de Chinese luchtvaart-, technologie,- en energiesector op te proppen. De Amerikaanse president noemde dit een vergelding voor de ‘diefstal’ van de gestolen ideeën op gebied van Amerikaanse technologie.

China sloeg terug met hogere importtarieven op meer dan 120 Amerikaanse goederen, waaronder fruit, varkensvlees, wijn en stalen pijpen.

Wat zijn de verwachtingen?

De kans dat de twee partijen tot een deal gaan komen is erg klein, zeggen de experts.

Wel is er in de laatste weken weinig beweging te bespeuren bij de Chinezen, zegt Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek bij ING. ‘’Zij hebben gezegd dat er te praten valt over Made in China 2025 (een strategisch plan waarmee China onder meer zijn technologiesector flink vooruit wil helpen). Het is een plan dat de Amerikanen graag op de schop zien gaan.’’

Trump liet blijken optimistisch te zijn over de besprekingen. Hij denkt zelf dat China wel water bij de wijn moet doen, nu de Chinese economie aan het krimpen is.

‘’Economisch gezien is China 4 tot 5 keer zo afhankelijk van de VS als andersom’’, schetst Leering . ‘’De Amerikanen laten momenteel nog weinig beweging zien, maar de verwachting is dat wanneer China stappen onderneemt, ook zij sommige heffingen van tafel zullen gooien.’’

Wat als er geen akkoord komt voor 1 maart?

Dan gaat de VS de eerder genoemde tariefverhoging van 10 naar 25 procent gewoon doorvoeren. Leering denkt dat de kans dat er een deal komt niet groot is en dat de tariefverhoging gewoon doorgaat. De kans is dus groot dat er geen einde komt aan de handelsoorlog

Deze verhoging zou voor China een verdere krimp in de economie betekenen. China voelt zich gedwongen om andere afzetgebieden te vinden voor zijn producten. ‘’Bijvoorbeeld Europa, wat dan weer slecht nieuws is voor de concurrentiepositie van onze bedrijven’’, zegt Leering.

About Post Author