ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Marianne Thieme

Naam: Marianne Louise Thieme

Functie: Politica (PvdD)

 

Over Marianne Louise Thieme

Marianne Louise Thieme werd op 6 maart 1972 geboren in Ede. Marianne is dierenactiviste, juriste, publiciste en politica. Tevens is zij medeoprichtster van de Partij voor de Dieren en daarnaast fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Als nevenactiviteit schrijft zij over dierenrechten. Marianne Thieme is op 6 november 2008 getrouwd en heeft twee dochters.

Loopbaan

Marianne Thieme begon haar studie aan het Duno College in Doorwerth. Van 1991 tot 1992 studeerde aan de Sorbonne in Parijs. In 1992 studeerde zij aan de Erasmus Universiteit Nederlands Recht. Haar specialisatie was bestuursrecht. Verder was zij lid van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging. In de periode 1997 tot 2001 werkte Thiemen voor onderzoeksbureau B&A Groep in Den Haag. Daarna was ze drie jaar beleidsmedewerker voor de stichting Bont voor Dieren. Tot september 2006 was ze directeur van Stichting Wakker Dier.

Partij voor de Dieren

In 2002 begon zij samen met meerdere dierenbeschermers de Partij voor de Dieren. Op 22 januari 2003, tijdens de Kamerverkiezingen was zij lijsttrekker. Echter behaalde zij met 50.000 stemmen geen zetel (0,5%). In 2004 werd zij gekandideerd door haar partij als lijstrekker voor de Europese verkiezingen. Echter behaald de partij ook hier niet genoeg stemmen voor een zetel. De partij haalde 153.000 stemmen (3,2%) maar voor een zetel in het Europees Parlement geldt een hogere kiesdrempel. In november 2006 lukte het haar wel om de Kamer te bereiken. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 behaalde ze twee zetels. In 2010 besloot zij te stoppen met haar functie als voorzitter van de Partij voor de Dieren. Na een periode van afwezigheid werd Thieme in 2012 opnieuw voorgedragen als lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen van 2012.  

Naast politica richtte zij samen met andere een omroep over dieren, natuur en milieu op, NĂștopia. In juni 2005 werd de naam gewijzigd naar LLiNK. Deze zender zond uit op tv, radio en internet.   

Als politica en dierenactivist schreef zij meerdere boeken. Waaronder het boek De eeuw van het dier. Veel van haar boeken hebben een direct verband met dierenrechten. Zo bracht zij in 2009 haar essay Het gelijk van de dieren, het geluk van de mensen. Hierin noemt zij redenen waarom mensen minder of geen vlees moeten eten.