ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Air France denkt meer aan macht dan aan winst

KLM-Airfrance

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM overleeft het alleen wanneer er zakelijk wordt gedacht. Om zo de financiële prestaties te verbeteren. Op het moment wordt er nog te veel gedacht aan de machtposities in het bedrijf, zegt oud-president-commissaris van KLM Hans Smits zaterdag tegen Het Financieele dagblad.

 

Afgelopen donderdag vertelde Smits die afscheid nam van KLM, dat er aan de Franse kant van AIR France-KLM meer aandacht wordt besteed aan de machtsverhoudingen.

“Ik heb mogen ervaren dat de fransen meer denken in termen van machtoptimalisatie dan winstoptimalisatie”, stelt Smits, die in het verleden topman was van Havenbedrijf Rotterdam. “De groep kan volgens mij nog genoeg leren van de verzakelijking die voor ons normaal is.”

Er is volgens de oud-president-commissaris last van jaloezie vanuit Frankrijk vanwege de prestaties die de Nederlandse KLM afgelopen jaar leverde. Voor zo ongeveer 80 procent van de operationele winst van Air France-KLM kwam uit KLM vandaan. Volgens Smits ontbreekt er aan de Fransen “echte waardering en respect voor KLM”.

Na gespannen periode vertrekt Smits bij Air France-KLM

Er heerst al voor langere tijd een gespannen sfeer tussen Air France en KLM. De recentelijk nieuwe benoemde KLM-topman Pieter Elbers leidde tot een grote interne strijd. Het conflict legde de moeizame verhouding tussen de bedrijven bloot.

Nieuwe topman van Air France, de Canadees Ben Smith, wilde dit tegenhouden, terwijl de raad van commissarissen van KLM juist dit unaniem voor was voor de herbenoeming.

“We waren buitengewoon onaangenaam verrast”, stelt Smits in gesprek met FD. “Het ging hierom voor de herbenoeming van de man die KLM heeft gemaakt tot het huidige prestaties. Daar moet je zuinig op zijn.”

 

Air France-KLM-topman Smith commissaris bij KLM

De Fransen gingen toch akkoord met de herbenoeming van de KLM –topman. Als dit niet werd gedaan kon er een crisis ontstaan, vertelt Smits, die wordt vervangen door de topman van bierbrouwerij Carlsberg Cees ’t Hart.

About Post Author