zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Piloten eisen miljoenencompensatie van Ryanair

Ryanair piloten staken

Ryanair-piloten hebben een zaak aangespand tegen de vliegmaatschappij. De rechter doet hier dinsdag uitspraak over. De piloten eisen enkele miljoenen euro’s compensatie voor financiële en immateriële schade. Wat ging er precies vooraf aan deze eis? Wij van Zakelijk-Nieuws zochten het uit.

Zomer 2018

In deze periode rommelt het heel erg bij de Ierse vliegtuigmaatschappij. In heel Europa komt het personeel in opstand. Zowel piloten als het cabinepersoneel.

Het personeel vindt de arbeidsomstandigheden slecht. Zo moeten werknemers enorm flexibel zijn. Ze kunnen hun vakantiedagen niet zelf kiezen en ze kunnen zomaar overgeplaatst worden naar een andere plek in Europa.

Augustus 2018

Op 10 augustus vindt de eerste Nederlandse pilotenstaking van Ryanair plaats. De maatschappij stribbelt nog wat tegen, maar de rechter geeft de piloten gelijk en mogen staken. Wel moeten de stakingen voortaan 72 uur van te voren aangekondigd worden.

Ryanair weet dit slim op te lossen door piloten van buiten Nederland in te laten vliegen. Hierdoor hebben Nederlandse toeristen weinig last van de staking.

Oktober en november 2018

Ryanair kondigt aan om zijn basis in Eindhoven te gaan sluiten. De piloten worden overgeplaatst. Vluchten van en naar Eindhoven vinden nog wel plaats, maar wordt gedaan door personeel van buiten Nederland. Vakbonden zien de sluiting als een manier om onder de arbeidsvoorwaarden uit te komen.

Ryanair verdedigt zich door te zeggen dat ze alle piloten een nieuwe baan hebben aangeboden. Ze snappen het als de piloten dit weigeren, maar ze hebben dan geen banen meer voor ze in Eindhoven.

De maatschappij stuurt de piloten een brief met een ‘vrijwillig’ ontslag. Ze krijgen de keuze om een andere uitvalsbasis te kiezen of de ontslagprocedure in te gaan.

Maart 2019

Het UWV geeft de piloten gelijk die naar de rechter zijn gestapt. Dit betekent dat de vliegtuigmaatschappij de piloten gewoon door moet betalen.

Eind maart spannen negen piloten opnieuw een zaak aan tegen Ryanair. Ze willen ontslagen worden en willen daarbij ook een schadevergoeding van een paar miljoen euro. Dit omdat ze gecompenseerd willen worden voor de stressvolle periode die ze hebben meegemaakt in hun dienstperiode.

About Post Author