vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Olieprijzen dalen fors

Olieprijzen, dalen

De olieprijzen zijn in korte tijd flink gedaald. Dinsdag was er tussentijds zelfs sprake van prijsdalingen van meer dan 6%. Dit soort extreme dalingen komen niet vaak voor in de oliemarkt. De kans is groot dat zowel de prijzen van benzine als diesel binnenkort drastisch zullen dalen voor de consument.

AANLEIDING

De directe aanleiding voor deze forse prijsdaling is het OPEC-rapport waarin de leden van dit rapport de vraag voor olie naar beneden bijstellen. Een andere oorzaak zou de aanval van president Trump op Saoedi-Arabië kunnen zijn, dat zijn olieproductie wil gaan beperken. Volgens oliespecialist Hans van Cleef zou de sombere stemming op de beurs ook een reden kunnen zijn voor de lagere olieprijs. Nadat de beurs opende op Wall Street ging de olieprijs verder terug. Beleggers vrezen dat de aandelenpiek van de olie is bereikt.

Afgelopen weken voerden leden van het OPEC-kartel de productie van olie flink omhoog. Dit heeft in die weken al geleid tot een flinke daling van de olieprijs. Dit heeft te maken met vraag en aanbod.

PRIJZEN

De prijs van en vat olie kostte begin oktober nog $86 per vat. Vandaag de dag  kost een vat Brentolie nog maar $66 dollar in het Midden-Oosten, Europa en Afrika. Dit is dus een daling van meer dan 23% in slechts een maand tijd. De kans is dus groot dat de Nederlander binnenkort een financiële meevaller kan verwachten bij het tanken.

OPEC-kartel

Het Opec-kartel, ook wel Organisatie van olie-exporterende landen is niet blij met de daling van de olieprijzen. Om dit tegen te gaan zijn er al plannen gemaakt om die productie van de olie te verminderen. Op deze manier zal de aanbod van de olie minder worden en zullen de prijzen logischerwijs omhoog gaan. Dit is tegen de wensen in van Trump, die de lagere olieprijzen ziet als een zegen. Hij ziet de prijzen liever nog meer dalen dan weer stijgen.

About Post Author