Het aantal zzp’ers kan toenemen met 200.000 tot een miljoen door de opkomst van digitale platformen zoals horecaplatform Temper en Uber.
Dit schrijven economen van ING Economisch in een gepresenteerde scenario-analyse woensdag.
De daadwerkelijke impact is vooral afhankelijk van de technologie, juridische regels en financiële prikkels, benadrukken ze.
De economen gaan van een extreem en behoudend scenario uit. In het eerste geval werken alleen mensen met een ‘typische platformberoep’ als zelfstandige. Dit zijn beroepen zoals horecapersoneel en taxichauffeurs en schoonmakers.
Kort durende contracten
Vooral zijn mensen met kortdurende of flexibele contracten gevoelig voor de platformeconomie. Als uitzendkracht is het zo aantrekkelijk om aan de slag te gaan via een online platform, zodat het uitzendbureau als intermediair uit de keten word gehaald.
Wanneer alle gedetacheerden, uitzendkrachten en een deel van de mensen die zonder vaste uren in de bovengenoemde gaan werken als zzp’er, komen er 200.000 nieuwe zelfstandigen bij.
Alleen bepaalde beroepen zijn uitgesloten in het meeste extreme scenario van de platformeconomie. De ING-economen denken dat ‘platformisering’ niet kan plaatsvinden bij bepaalde banen in de zorg bij de overheid omdat de welzijns- of bedrijfsrisico’s te groot zijn.
Meer zzp’ers
ING schetst een aantal scenario’s, waarbij ze als belangrijkste factoren de ontwikkeling van de platformtechnologie en de regelgeving meenemen. ING voorziet ‘slechts’ een paar honderdduizend extra zzp’ers. Dit als de platformtechnologie zich langzaam ontwikkelt en de transactie- en administratiekosten maar licht dalen, er weinig financiële prikkels zijn en beperkte juridische ruimte.
ING denkt dat er wel eens een miljoen extra zzp’ers kunnen komen, als de overheid bereid is om regels ten positieve aan te passen, en het levert de zzp’ers meer op. Terwijl de technologische ontwikkeling snel gaat en de transactie kosten significant lager worden.
Het Economische Bureau voorspelt da het aantal zzp’ers sowieso omhoog gaat. Daarbij word er rekening gehouden met dat vooral hulpkrachten in de bouw en industrie,, klussers, softwareontwikkelaars, horecapersoneel, chauffeurs, callcentermedewerkers, schoonmakers en degelijke beroepen typische ‘platformberoepen’ zijn.
Mensen die werken als directiesecretaresse, manager, bij de politie, brandweer, overheid, accountant, piloot, militair en dergelijke worden volgens ING uitgesloten van de platformeconomie: werkgevers zijn erbij gebaat om dergelijk personeel in vaste dienst te hebben.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen