vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

ABN AMRO bereikt schikking van 480 miljoen euro betreft antiwitwaszaak

ABN AMRO Schikt in antiwitwaszaak

ABN AMRO bereikt schikking met het Openbaar Ministerie (OM) over de antiwitwaszaak, het gaat over een bedrag van 480 miljoen euro. Oorzaak hiervan is omdat de bank de witwasactiviteiten niet heeft bestreden. CEO Robert Swaak zei maandag: “Hiermee eindigt een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk in de geschiedenis van ABN AMRO.” OM onderzoekt de rol van voormalig ABN-directeur Gerrit Zalm.

Men vermoedde lange tijd dat ABN AMRO niet genoeg deed om het witwassen van geld te voorkomen. Zo presteerde de bank volgens gegevens van het Openbaar Ministerie in de periode 2014-2020 slecht op het gebied van het accepteren van klanten en het monitoren van transactieprocessen. De bank schreef: “Daarom kunnen klanten in sommige gevallen misbruik maken van ABN AMRO-rekeningen.”. Deskundigen hebben lange tijd gedacht dat er enorme boetes kunnen worden opgelegd. Een paar jaar geleden moest ING in een soortgelijk geval honderden miljoenen euro’s aan boetes betalen.

OM gaat onderzoek doen naar Gerrit Zalm

Het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalig directeur van ABN AMRO loopt nog. Tegelijkertijd heeft het Openbaar Ministerie de drie aangewezen als verdachte omdat ze managementfuncties bekleden tijdens de overtredingen van de bank. Onder hen is Gerrit Zalm, de voormalig CEO van ABN AMRO, die in het verleden ook minister van Financiën was. Zalm heeft bij de NOS bevestigd dat hij het onderwerp is van het onderzoek. Ook Chris Vogelzang, voormalig lid van de raad van bestuur van ABN AMRO, was onderwerp van onderzoek. Beiden werkten tot maandag bij Danske Bank als voorzitter van de raad van toezichthouders en voorzitter van de raad van bestuur, maar hebben besloten af ​​te treden.

ABN AMRO neemt verantwoordelijkheid

Swaak, CEO van ABN AMRO, lichtte in zijn toelichting toe: “Als bank hebben we niet alleen een wettelijke, maar ook morele taak om ons uiterste best te doen het financiële stelsel te behoeden voor misbruik door criminelen. Tot mijn spijt moet ik erkennen dat ABN AMRO er in het verleden onvoldoende in is geslaagd om de belangrijke rol van poortwachter goed uit te voeren.”

“Dat is onacceptabel en daar nemen wij de volledige verantwoordelijkheid voor.”.  De bank is momenteel bezig met het verbeteren van haar fraudebestrijdingsproces. Deze wijzigingen zullen naar verwachting vóór eind 2022 volledig geïmplementeerd worden. In het eerste kwartaal van dit jaar wordt 480 miljoen euro in de resultaten opgenomen. ABN AMRO maakte maandag bekend dat de bank daarom verwacht in deze periode een ‘matig verlies’ te boeken.

About Post Author