ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

AholdDelhaize draait prima in Nederland

AholdDelhaize heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De resultaten waren, vooral in Nederland, beter dan verwacht. De omzet steeg met ruim 61 procent. Dit grote verschil komt vooral omdat de resultaten van Delahaize vorig jaar nog niet in de cijfers zaten. Wanneer daarvoor wordt gecorrigeerd nam de omzet met bijna 3 procent toe tot 15,8 miljard euro.

Het supermarktconcern heeft wat hulp gehad van de sterke dollar. Als het effect daarvan wordt weggehaald, nam de omzet slechts 0,6 procent toe.

AholdDelhaize heeft last van prijzenoorlog

Jim Tehupuring van ProBeleggen geeft aan dat AholdDelhaize wel veel last heeft van lage winkelprijzen in de VS. Dit is terug te zien in de lichte daling in de koers. Door de lage prijzen zijn beleggers wat terughoudend.

De nettowinst steeg met 68 procent en bedroeg 356 miljoen euro. Per aandeel was dit goed voor een stijging van 0,25 euro tot 0,28 euro. Hiervoor geldt ook dat Delhaize niet in de cijfers van 2016 zat. Om een beter beeld te krijgen kan er naar het operationele resultaat worden gekeken. Dit resultaat is met 9,2 procent gestegen tot 553 miljoen euro.

In Nederland is AholdDelhaize aan het groeien. Vooral dankzij Albert Heijn en Bol.com steeg de omzet met liefst 3,9 procent. Dit resultaat is hoger dan verwacht, aangezien Pasen dit jaar buiten het eerste kwartaal viel. Het operationele resultaat nam met bijna 16 procent toe. Albert Heijn heeft dit resultaat vooral te danken aan de luxe pannen actie. Er gingen meer dan 3 miljoen pannen over de toonbank.

In België gaat het een stuk mider goed. Op de thuismarkt van het voormalige Delahaize zag AholdDelhaize een kleine daling van de omzet en de winst.

Meer dan 60 procent van de omzet komt uit de VS. De omzet en het resultaat van het oude Ahold waren in dollars lager dan in 2016. Het oude Delahaize behaalde daarentegen een groei. Zoals Jim Tehupuring al aangaf, staan de reslutaten in de VS nog altijd onder druk door dalende prijzen. AholdDelhaize ziet de prijzenoorlog inmiddels wel afnemen. De verwachting is dus dat de resultaten in de VS dit kwartaal zullen aantrekken. De verwachting is ook dat de prijzen weer licht zullen gaan stijgen.

About Post Author