ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

ASML chipmaker boekt hogere omzet

ASML chip

ASML bekend als chipfabrikant heeft een goede laatste kwartaal van 2017 gedraaid. Het bedrijf heeft een hogere omzet gedraaid dan in de eerdere kwartalen van 2017. Vooraf waren de verwachtingen minder hoog dan uiteindelijk behaald.

Het techniekbedrijf uit Veldhoven verwachte een afname van het verkopen van producten in het laatste kwartaal van 2017. Dit bleek in praktijk niet het geval. de vraag trok zelfs aan eind 2017. De oorzaak hiervan is de vraag naar halfgeleiders. Het bedrijf kon ook nog twee machines toevoegen aan de omzet. Deze machines werk volgens de nieuwste EUV-technologie.

De omzet in het vierde kwartaal steeg hierdoor naar meer dan twee en een half miljard euro. In het kwartaal ervoor was dat 2,5 miljard. Het bedrijf verwachte in het laatste kwartaal een omzet te behalen van iets meer dan 2 miljard. Ook was de brutomarge hoger dan verwacht. Met ruim een procent hoger dan de prognose.

ASML: Winstgevendheid neemt toe

ASML verwacht in 2018 de winstgevendheid door te trekken. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de omzet verder zal stijgen. In 2020 wil het bedrijf streven naar een omzet van rond de 10 miljard. De omzet in 2017 was in totaal al meer dan 9 miljard. Dit was een stijging van ongeveer 25% ten opzichten van een jaar eerder. Het streven voor 2020 ligt dus al binnen handbereik. In 2017 ging de nettowinst met 44 procent omhoog. Dit komt neer op een nettowinst van 2,1 miljard euro.

In 2018 verwacht het bedrijf een lichte daling. In kwartaal één denkt ASML ongeveer 2,2 miljard euro om te zetten. De brutomarge loopt daarnaast nog verder op naar 47 of 48 procent. De dividend per aandeel zal ook stijgen. Vorig jaar was dit nog €1,20 per aandeel. Dit jaar is dit €1,40. ASML gaat daarnaast nog voor twee en een half miljard aan eigen aandelen terug kopen.

EUV machine

ASML heeft op dit moment 28 orders open staan voor een EUV machine. Deze machines zorgen voor een omzet van 3 miljard plus. Dit zijn machines met de nieuwste technologie. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren miljarden gestopt in de innovatie van techniek.

 

 

About Post Author