vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

China nu grootste handelspartner EU

Handel China

In 2020 heeft China de Verenigde Staten voorbijgestreefd als grootste handelspartner van Europa. Dat blijk uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. In 2020 was de handel tussen China en de Europese Unie goed voor 586 miljard euro. Tussen Europa en de VS ging het om 555 miljard euro.

Zowel de import als export naar de VS daalde. De import daalde met 12,2 procent en de export met 8,2 procent. De handel met China nam juist toe. De export naar China steeg met 2,2 procent en de import steeg met 5,6 procent.

Na het eerste kwartaal van 2020 kreeg de handel met China de overhand. Als gevolg van de coronacrisis lag de Chinese economie in de eerste maanden vrijwel plat. Het herstel was echter krachtig en de consumptie lag eind 2020 zelfs boven het niveau in dezelfde periode het jaar ervoor.

Hierdoor was de vraag naar Europese producten vanuit gegroeid. Terwijl er juist veel vraag van Chinese medische apparatuur en elektronica vanuit Europa was.

Handel belemmerd door maatregelen

Naast de  coronacrisis was de handel met de VS belemmerd door een reeks van maatregelen over en weer. Deze maatregelen hebben uiteindelijk geleid tot tarieven op staal en producten zoals Franse champagne of Harley-Davidson-motorfietsen.

Dat China nu de grootste handelspartner met de Europese unie is geworden, komt op het moment dat China en de Europese Unie proberen om tot een investeringsovereenkomst te komen. Deze overeenkomst moet ervoor zorgen dat de Chinese markt toegankelijker wordt voor Europese bedrijven.

Handel met VK daalde

Na China en de VS komt het Verenigd koninkrijk (dat geen onderdeel meer is van de EU) als grootste handelspartner. In 2020 was de handel met het verenigd Koninkrijk sterk gedaald. Dit uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft hier ook mee te maken.

De export van de EU naar het VK daalde met 13,2 procent. De import daalde met 13,9 procent.

About Post Author