ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Consumentenvertrouwen daalt, gaan we er wel op vooruit?

Consumenten,vertrouwen

De regering beloofde dat de koopkracht van vrijwel elke Nederlander zou groeien in 2019. Toch vliegen de tegenvallers ons om de oren. Het blijkt nu namelijk dat de energierekening fors omhoog gaat. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat nu berekenen of de voorspellingen voor de koopkracht wel correct waren.

De eerste klachten kwamen een paar weken geleden, toen de eerste loonstrookjes van het nieuwe jaar binnenkwamen. Datzelfde gevoel werd zaterdag versterkt door nieuwe cijfers van het CBS over de energierekening. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2019 334 euro meer aan energie dan in 2018. Dit is bijna 30 euro per maand extra en is voor veel mensen gewoon heel veel geld.

Het negatieve gevoel is heel duidelijk terug te zien onder de bevolking. Het consumentenvertrouwen wordt maandelijks door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gemeten. Dat is in de afgelopen maanden enorm hard naar beneden gekelderd. In januari waren er zelfs meer mensen die negatief waren over hun eigen financiële situatie dan het aantal mensen die hier wel positief over was. De laatste keer dat het consumentenvertrouwen zo laag lag, was in augustus 2015.

Gevoel

Dat het niet alleen om een gevoel gaat, blijkt uit andere cijfers van het CBS. In de periode van januari stegen de consumentenprijzen harder dan het gemiddelde cao-loon. Dat zegt nog niet alles, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. ‘’Veranderingen in toeslagen en belastingheffing zijn bijvoorbeeld nog niet meegenomen.’’

Al deze cijfers stellen vragen bij de burger. De afgelopen maanden zijn we doodgegooid met de voorspellingen dat we er op vooruit gaan. Hebben de rekenaars van het CPB en NIBUD dan wel rekening gehouden met de forse stijging van de energieprijzen?

Een woordvoerder zegt dat de ontwikkelingen van de energieprijzen niet afzonderlijk voorspeld waren. ‘’In onze voorspellingen is energie onderdeel van de inflatieraming, het geheel aan prijsstijgingen over alle onderdelen.

About Post Author