do. nov 30th, 2023

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Dit moet je weten over het zakelijk gebruiken van een drone

drone besturen

Wil jij graag zakelijk gebruik maken van een drone? Dan zijn er natuurlijk wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet je dus aan de Europese regels houden. Bijvoorbeeld dat je in het bezit moet zijn van een vliegbewijs. Lees hier alles wat je moet weten. 

Dronevluchten met risico

Ten eerste heb je drone vluchten met een laag risico. Dat is bijvoorbeeld als de drone maximaal 25 kilo weegt, geen gevaarlijke stoffen vervoert of als je de drone altijd kunt zien. Je moet je dan houden aan regels zoals het hebben van een EU dronebewijs, een CE-keurmerk en je moet je registreren bij RDW. Bij drone met een gemiddeld risico zoals hoger dan 120 meter vliegen of binnen een bewoonde omgeving vliegen, moet je je ook aan die regels houden en moet je voor de vlucht een risicoanalyse doen. Als jouw drone vlucht een hoog risico heeft, vlieg je bijvoorbeeld met een drone die groter is dan 3 meter of vervoer je gevaarlijke goederen.

Waar kun je vliegen met een drone?

Je mag altijd vliegen in het gedeelte van het luchtruim dat de luchtverkeersleiding niet zal controleren. Maar er zijn wel delen waar je niet mag vliegen. Je kunt daarom de Godrone-app downloaden om het voor de zekerheid te checken.

Je moet je verplicht verzekeren

Als jij een eigenaar bent van een of meer drones dan moet je ze altijd laten verzekeren. Dit moet bij een drone die meer dan 20 kilo weegt. De verzekering zal bijvoorbeeld de medische kosten bij een ongelijk dekken of als er schade is aan een gebouw.

Je moet je melden bij een incident

Als er dan zo’n incident is gebeurd, moet je je altijd melden bij de ILT. Dus is er iemand gewond geraakt of is een gebouw beschadigd, meld je dan bij de ILT. Verder is het het allerbelangrijkste dat je een EU dronebewijs hebt.

About Post Author

%d bloggers liken dit: