Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ze doen onderzoek naar de werkgever van de vijftienjarige maaltijdbezorger. Die heeft ‘s avonds hamburgers rond gebracht op zijn bezorgfiets in Utrecht. Hij werd geschept en is overleden aan zijn verwondingen. Hoe gebruikelijk is het dat vijftienjarigen ’s avonds aan het werk zijn?
“De precieze omvang is niet bekend, maar we vermoeden vrij vaak”, dit zegt Marco Bouma, sectorleider van FNV Horeca. Tijdens bedrijfsbezoeken is het een vast thema die wordt besproken. De vakbond krijgt regelmatig vragen van tieners, ouders en werkgevers.
Ruim 79 duizend kinderen van vijftien jaar hadden in het laatste kwartaal van 2018, dit bleek uit de cijfers van het CBS. Hier vallen de ‘zwart betaalde’ werkzaamheden niet onder.
Vijftienjarige mogen wel werken, alleen hier zijn voorwaarden aan verbonden. Ze mogen bijvoorbeeld niet voor 7:00 uur ’s ochtend werken en na 19:00 uur ’s avonds werken. Tevens mogen ze ook niet op schooldagen niet langer dan twee uur werken.
Bijbaantje is pure noodzaak
Bouma: “Het is de plicht van de werkgever om in de arbeidsovereenkomst duidelijke informatie en roosters te verstrekken.” Kinderen van vijftien mogen in een schoolweek niet meer dan twaalf uur werken. In de vakantie mogen ze meer werken. Ze mogen tot 21:00 werken, en dan mogen ze een werkweek maken van veertig per week.
Toezicht niet optimaal
Volgens Bouma is het lastig om toezicht te houden op tieners, die ’s avonds laat nog werken. “Inspectiediensten zijn beperkt bezet en tevens zijn er ook heel veel horecabedrijven. Daarom is het uitgangspunt van de cao: de individuele werknemer moet voor zichzelf kunnen opkomen. “
Tevens helpt het niet dat veel ondernemingen met arbeidstekorten krampen. Ook de bestellingen nemen alleen maar toe. Dit legt veel druk op de werkgever, en daardoor ook op de kinderen die in de horeca werken, dit denkt Bouma
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen