zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Energielabel voor bedrijven, wanneer is het verplicht?

Met een energielabel wordt aangetoond hoe duurzaam een pand is. Huizen en bedrijfspanden die verkocht of verhuurd worden moeten van een energielabel worden voorzien. Op die manier kan worden aangetoond of een gebouw energiezuinig is of niet. Het energielabel is opgebouwd uit verschillende labels die elk aangeven of het pand energiezuinig is of juist niet. Deze labels zijn A, B, C, D, E, F en G en zijn onderverdeeld in verschillende kleuren van donkergroen voor label A tot donkerrood voor label G. Voor bedrijven geldt vaak ook een verplichting voor het hebben van een energielabel om aan te kunnen tonen hoe duurzaam een gebouw is.

Energielabel verplichting

Over de verplichting van het hebben van een energielabel kan eenvoudig duidelijkheid worden geschapen. Als een pand verkocht wordt of als het verhuurd gaat worden, dan ben je als bedrijf altijd verplicht om een energielabel aan het bedrijfspand te laten toekennen. Dat doe je door onderzoek te laten doen door een erkend bedrijf die ook bevoegd is om een label toe te kennen. Als een pand nieuw gebouwd wordt, dan moet er ook een energielabel aanwezig zijn om aan te kunnen tonen hoe duurzaam het nieuwe gebouw is. Voor bedrijven geldt een verplichting tot het hebben van een energielabel als het pand een oppervlakte heeft van 50 vierkante meter of meer.

Gevolgen als er geen energielabel is

Wanneer een pand verkocht of verhuurd wordt en er is geen energielabel aanwezig, dan kan dat gevolgen hebben voor de eigenaar. Het bedrijf dat eigenaar van het gebouw is kan dan een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een label. Voor het niet hebben van een energielabel geldt voor particulieren een boete van ongeveer 400 euro. Voor bedrijven kan een dergelijke boete oplopen tot wel 20.000 euro. De overheid houdt toezicht op het naleven van de wet- en regelgeving met betrekking tot energielabels. Er wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gecontroleerd op de aanwezigheid en of het label voldoet aan de gestelde eisen.

Energielabel voor bedrijven in de toekomst

Het energielabel voor bedrijven is in het leven geroepen door de overheid om bedrijven te stimuleren duurzamer te worden. Vanaf 2023 moeten bedrijfspanden volgens de dan geldende wetgeving altijd voorzien zijn van een groen label. Dat betekent dat alle bedrijfspanden een label A, B of C moeten hebben. Is dat niet het geval, dan mag een pand niet meer gebruikt worden tot het gebouw is aangepast en duurzamer gemaakt is.

About Post Author