In het eerste kwartaal van 2021 telde Nederland in totaal 334.000 werklozen. Dat is een daling van bijna 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Toen waren er nog 384.000 werklozen. Dit is de grootste daling, sinds het CBS begon met het meten van de werkloosheid. Tevens waren er 26.000 openstaande vacatures in datzelfde kwartaal. In deze eeuw zijn er nog nooit zoveel openstaande vacatures geweest.
De daling lijkt wat vreemd, omdat je zou denken dat door de coronacrisis juist veel mensen werkloos zijn geworden. Maar volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen ligt de oorzaak hiervan, doordat veel sectoren de coronacrisis relatief goed hebben overleefd. Verder was er de periode voor de coronacrisis, veel krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor zijn werkgevers voorzichtig met het ontslaan van personeel, omdat ze anders wellicht heel moeilijk aan nieuwe werknemers kunnen komen.
Grootste stijging openstaande vacatures sinds 1997
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden er 245.000 vacatures open. Dat is toename van 26.000 vacatures vergeleken met het kwartaal ervoor. Sinds 1997 was er niet zo’n grote toename in het aantal openstaande vacatures. In de sectoren handel (44.000) en de zorg (38.000) is er veel vraag naar werk.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen