do. nov 21st, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Hogere hypotheekschuld bij huishoudens

mortage,

De totale uitstaande hypotheekschuld van huishoudens is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 1 miljard euro. De totale hypotheekschuld van huishoudens staat nu op 702 miljard euro. Dit is het zevende kwartaal op rij dat de totale hypotheekschuld toenam onder de Nederlanders, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wel is het derde kwartaal meteen de kleinste stijging van deze periode. Begin 2014 was de totale hypotheekschuld maar liefst 672,5 miljard euro. Sindsdien is deze gestaag toegenomen. Ondanks de stijging van de schuld van de afgelopen jaren, daalt de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp). In 2012 lag deze schuldquote nog op 105 procent. Dit was in het derde kwartaal 92 procent. Het bbp nam in deze periode sterker toe dan de hypotheekschuld waardoor de schuldquote lager uitkwam, legt het statistiekbureau uit.

De afgelopen jaren werd er nagenoeg elk jaar meer hypotheek per saldo opgenomen dan afgelost. In 2013 werd door huishoudens juist meer afgelost per saldo op hypotheken dan dat er werd opgenomen. Mogelijk kwam dit doordat er in deze periode veel huizen onder water stonden die een verruimde schenkingsvrijstelling startten. Deze regeling stimuleert het aflossen op de hypotheek. Verder werd er in 2013 weinig van woning gewisseld, wat de vraag naar nieuwe hypotheken drukte. Na deze periode gebeurde dit echter wel een stuk meer. Het aantal verkochte woningen steeg en daarmee ook de gemiddelde verkoopprijs van huizen. Hierdoor stegen de afgenomen hypotheken ook weer in de prijs.

Banken

De hypotheekschuld onder de banken nam in het derde kwartaal toe met ongeveer 6 miljard euro. Dit terwijl deze bij overige financiële intermediairs ongeveer 7 miljard euro afnam door aflossingen. Andere partijen op de hypotheekmarkt zijn beleggingsinstellingen, verzekeraars en pensioenfondsen. Zij verstreken in het derde kwartaal ongeveer 2 miljard euro aan hypotheken. Aan het eind van het derde kwartaal stond 62,3 procent van de hypotheken uit bij banken, bij overige financiële intermediairs 21,6 procent en bij beleggingsinstellingen, verzekeraars en pensioenfondsen 14,6 procent.

About Post Author