ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Is de bitcoin op weg naar nul?

Bitcoin,

Cryptovaluta’s blijven in de hoek zitten waar de klappen vallen. Na de crash van eind vorig jaar leek het te gaan kalmeren, maar sinds november hebben de digitale munten weer aan nieuwe daling ingezet.

Sinds 5 november is de munt nog eens met 50 procent gedaald. Sinds het hoogtepunt van vorig jaar december is de munt in totaal met 80 procent gedaald. Ook de andere digitale munten hebben het zwaar.  Er worden ook nauwelijks nieuwe munten geïntroduceerd. Nu wordt een bitcoin verkocht voor 3.300 dollar. Dit was 13.600 in begin januari.

Ook bedrijven die nauwe banden hebben met de cryptomark lijden onder de diepgang van de cryptomarkt. Zo zijn aandelen van chipmakers Nvidia en AMD met 49 procent en 39 procent gedaald sinds 1 oktober. De bedrijven gebruikten apparatuur om de cryptomunten te ‘minen’. Sinds de munten zo hevig gedaald zijn, is deze business niet meer winstgevend.

De hype lijkt voorlopig ook voorbij te zijn. Op Google wordt er veel minder gezocht naar bitcoin. Ook wordt de munt veel minder gebruikt voor betalingen, ondanks de redelijke stabiliteit midden dit jaar. Dit blijkt uit gegevens van Chainalysis.

Hoe kan de prijs worden opgedreven?

Wat is de oorzaak van de heftige daling? Hier zijn de meningen over verdeeld. Sommige bitcoinanalisten kijken naar het verleden van de munt. Wanneer de munt onder een bepaalde grenswaarde komt, neemt de somberheid toe onder bepaalde handelaren. De kans is dan groot dat zij hun munt verkopen. Het blijkt wel dat voorspellingen uit het verleden vaak niet uitkomen.

Een direct antwoord op de vraag ‘hoe kan de prijs worden opgedreven?’ is lastig. Het is namelijk moeilijk om een goede prijs te berekenen voor bitcoin. Zo wordt er bij aandelen vaak gekeken naar het toekomstige dividend, de uitkering van winst.  Bij dit bitcoin werkt dit anders; het is maar wat een gek ervoor geeft, zegt ING-econoom Teunis Brosens. Hij vermoedt dat de prijzen van de cryptomunten tijdens de hype kunstmatig werden beïnvloed.

About Post Author