ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Mondhygiënisten worden steeds multifunctioneler

In de afgelopen periode verschenen er regelmatig berichten in het nieuws, waarin tandartsen aangeven bang te zijn voor de steeds functionelere mondhygiënisten. Mondhygiënisten voeren volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen taken uit die eigenlijk bedoeld zijn voor een tandarts. Een van deze taken is bijvoorbeeld het vullen van gaatjes. Tandartsen leren mondhygiënisten deze taak uit te voeren, zodat zij zelf tijd hebben voor de ingrijpendere behandelingen. Nog verstandiger is het om voor een praktijk te kiezen, waar tandartsen en mondhygiënisten onder een dak werken. Een voorbeeld van zo’n praktijk is bijvoorbeeld TK-schiedam.nl. Zo kun je hier terecht voor alle behandelingen aan je gebit!

Veranderingen in de wetten over tandheelkunde

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg zou erop hebben aangedrongen, om de wetten op het gebied van tandheelkunde te wijzigen. Zo zou het vanaf 202 mogelijk moeten zijn, om als mondhygiënist zelfstandig te verdoven, gaatjes uit te boren en bijvoorbeeld röntgenfoto’s te maken. Taken die tot nu toe vaak door tandartsen zelf werden uitgevoerd. Een mondhygiënist mag deze taken weliswaar zelfstandig uitvoeren, maar enkel onder toezicht van een tandarts. Wanneer deze taken ook door een mondhygiënist zouden mogen worden uitgevoerd, dan kan dit de algehele tandheelkundige zorg verzwakken volgens tandartsen. Daarbij betekent dit dat sommige tandartsen veel minder te doen zullen hebben.

Een goede tandheelkundige zorg essentieel

Het is essentieel dat je gebit op een goede manier wordt onderhouden. Dit betekent dat het raadzaam is om het gebit in ieder geval eens per driekwart jaar door een tandarts na te laten kijken. De tandarts controleert het gebit op gaatjes en soortgelijke complicaties. Denk bijvoorbeeld ook aan tandsteen wat zich op tanden en kiezen heeft opgehoopt. Het kan een slimme keuze zijn om het tandartsbezoek te combineren met een halfjaarlijks bezoek aan een mondhygiënist. De mondhygiënist zal in dat geval geen gaatjes vullen, maar bijvoorbeeld wel tandsteen verwijderen.

About Post Author