ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Pensioenfondsen stoppen met investeringen in Chinese staatsbedrijven

oeigoeren

Vier Nederlandse pensioenfondsen hebben hun activiteiten gestopt bij een aantal Chinese bedrijven, waarvan vermoedt wordt dat zij een rol spelen bij de onderdrukking van Oeigoeren. Dat heeft het platform Follow the Money gemeld. Onder deze Nederlandse pensioenfondsen, gaat het onder meer om ambtenarenfonds ABP. Ambtenarenfonds ABP is het grootste pensioenfonds van Nederland.

De andere drie pensioenfondsen zijn metaalfonds PMT, Pensioenfonds Detailhandel en woningcorporatiefonds SPW. In het verleden werd door deze fondsen, voor in totaal 115 miljoen euro belegd bij bedrijven, waarvan vermoedt wordt dat ze betrokken zijn bij de onderdrukking van Oeigoeren.

Een voorbeeld van zo’n bedrijf waarin is geïnvesteerd, is staatsbedrijf China Unicorn. Zij maken surveillancetechnologie. Werknemers van China Unicorn zouden onder het mom van familiebezoek ter controle langs gaan bij de Oeigoeren.

ABP zou afgelopen jaar in totaal nog voor zo’n 67,5 miljoen euro hebben geïnvesteerd in de desbetreffende bedrijven. Inmiddels zou ABP gestopt zijn met de investeringen. PMT besloot niet meer te investeren in bedrijven die eigendom zijn van de Chinese staat.

 

About Post Author