ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Rechter haalt uit nadat bedrijf loon inhoudt na stakingen

Rechter Booking.com

De vuilniswagenbouwerbedrijf Geesink is door de rechter in het ongelijk gesteld in een dispuut met vakbond FNV. Het bedrijf had minder loon uitbetaald aan stakende werknemers en ook een officiële waarschuwing gegeven.

Het bedrijf Geesink had in 2020 een zogeheten urenbank ingevoerd. Dit kwam als gevolg van de coronacrisis waardoor er minder werk beschikbaar was. De urenbank hield in dat werknemers dagelijks een uur minder werkten en deze uren later weer inhalen.

Dit gebeurde op het moment dat er cao-onderhandelingen liepen in de metaalsector. Deze mislukte echter, waarop de FNV stakingen aankondigde bij metaalbedrijven , waaronder Geesink. Onder de stakingen viel onder andere het weigeren van overwerk. Hierop besloten werknemers hun uren niet in te halen.

Dit vond het bedrijf echter niet goed, omdat het volgens Geesink niet om overuren ging. Zij besloten toen om de gemiste uren niet uit te betalen. Verder gaven zij alle stakende werknemers een officiële waarschuwing in hun dossier. Met zo’n waarschuwing kan een schorsing of ontslag verantwoord worden.

Normaliter hoeft een bedrijf zijn werknemers niet uit te betalen tijdens een staking. De rechter maakte hier echter een uitzondering op. Hij oordeelde dat het onmogelijk werd gemaakt voor werknemers om volledige dagen te werken door de urenbank. Dus was het niet de schuld van de werknemers dat zij minder uren konden werken.

De rechter heeft Geesink opgedragen om het achterstallige loon toch nog uit te betalen en de officiële waarschuwingen uit de dossiers te halen.

 

About Post Author