zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Redenen waarom winkels verdwijnen

een van de winkels die verdwijnt

In een maand tijd vielen drie grote winkelketens om: Intertoys, CoolCat en OP = OP Voordeelshop. Hoe kan het dat in de tijd waarin we veel economische groei zien, er toch veel winkels verdwijnen Uiteraard speelt de opmars van het online winkelen mee, maar er is nog veel meer aan de hand. Hieronder lees je een aantal andere redenen.

Aanbodoverschot

Nederland telt nog steeds ontzettend veel winkels. Nederland heeft nog steeds het hoogst aantal vierkante winkelvloeroppervlak per inwoner van heel Europa. Frank Quix van adviesbureau Q&A zegt hier het volgende over: ‘’We hebben meer aanbod dan vraag, dan weet je dat niet iedereen het redt, dat is een simpele economische les. Toch worden er nog steeds meer winkelcentra gebouwd. Vooral in middelgrote steden met inwoners tussen de 50.000 en 100.000 mensen. Dan is het lastig om je hoofd boven water te houden.’’ Quix houdt sinds 2011 van 80 ketens bij hoeveel filialen er gesloten zijn. Acht jaar geleden hadden die ketens nog bijna 7000 winkels. Dat is nu afgezakt naar 2785. Een daling van maar liefst 60 procent.

Hoge kortingen

De consument is door het grote aanbod niet alleen kritischer geworden, maar ook gewend geraakt aan de hoge kortingen. Vandaag de dag wordt er op veel producten een ‘sale’ sticker gezet. Bedrijven als Action en Primark spelen hierop in. Dit doen ze door producten in grote getalen te kopen voor weinig geld. Deze bedrijven staan erom bekend producten voor lage prijzen te verkopen. Andere concurrerende winkels kunnen hier moeilijk tegenop boksen.

Dalend consumentenvertrouwen

De economische motor draait al een paar jaar op volle toeren. Toch laat het consumentenvertrouwen al een paar maanden een daling zien. In februari was het consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar zelfs negatief. ‘’Zorgen over stijgende lasten nemen toe. Daarbij spelen de hogere zorg- en energiekosten zeker een rol. Ook de politieke onrust maakt het er voor de winkels niet beter op’’, aldus Frank Quix. Dit zijn dus allemaal redenen waarom winkels verdwijnen tegenwoordig.

About Post Author