ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Frederick van der Ploeg

Naam: Frederick van der Ploeg

Functie: Econoom en Hoogleraar

 

 

Over Frederick van der Ploeg

Nederlands econoom Frederick van der Ploeg, roepnaam Rick, werd geboren op 28 april 1956 in Rotterdam. Naast econoom is hij voormalig politicus en was hij werkzaam als staatssecretaris voor cultuur en media bij het Kabinet Kok II. Tegenwoordig is hij hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij werkzaam als leraar aan de Universiteit van Oxford.

Levensloop

Rick van der Ploeg rondde zijn middelbare school periode in Nederland af. Hierna vertrok hij naar Engeland, het land van zijn moeder, om een de Universiteit van Sussex te gaan studeren. In 1977 schreef hij een proefschrift dat hij in 1981 afrondde. Hij schreef zijn proefschrift in economie aan de Universiteit van Cambridge. Hij behaalde zijn promotie en vervulde meerdere functies in de wetenschap. Waaronder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg in 1988 en het Europees Universitair Instituut in Florence. Hiernaast was hij ook nog werkzaam voor de Universiteit van Amsterdam.

In 1994 besloot Rick van der Ploeg het over een andere boeg te gooien. Hij werd lid van de Tweede Kamer waar hij zich aansloot bij de Partij van de Arbeid. Hier was zijn taak financieel woordvoerder van de PvdA-fractie. In de periode 1998 tot 2002 werkte hij als staatssecretaris voor cultuur en media onder het kabinet Kok II. Na zijn periode als staatssecretaris liet hij weten niet meer warm te draaien voor een vernieuwd Kamerlidmaatschap. Daarop besloot hij terug te keren naar de wetenschap. Zijn rol als hoogleraar beviel hem zo goed dat hij in 2002 opnieuw in de functie als hoogleraar trad, ditmaal voor internationaal economisch beleid aan het Robert Schuman Centrum. Dit behoort tot het Europees Universitair Instituut in Florence. Een jaar later werkte hij als hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Amsterdam en vanaf 2008 bij de Amsterdam School of Economics. Sinds 2007 is hij ook werkzaam als hoogleraar economie aan de Universiteit van Oxford.

Rick van der Ploeg heeft heel wat publicaties op zijn naam staan. Hier een twee selecteerde: De informatiesamenleving, bijvoorbeeld: hoe ICT inwerkt op de samenleving. Hij schreef dit met Mei Li Vos en Frans Nauta en werd uitgebracht bij Amsterdam University Press Salomé in 2002. In 2008 bracht hij Taxes and the economy: a survey of the impact of taxes on growth, employment, investment, consumption and the environment. Hij schreef het met Willem Vermeend en Jan Willem Timmer.