zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Margot Scheltema

Naam: Margot Scheltema

Functie: RvC Triodos Bank

 

Over Margot Scheltema

Margot Scheltema werd geboren in 1954. In 1975 startte zij met haar opleiding Internationaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na de vier jaar studeerde zij af en besloot daarna een master te volgen aan de Ivy League universiteit Columbia in New York. Daar sloot ze haar master af in 1983 gericht op International Affairs. In 2014 werd zij benoemd tot meest invloedrijke vrouw in het bedrijfsleven van Nederland. Tevens ontving zij de titel voor machtigste corporate vrouw in 2012 en 2013.

 

Loopbaan

In de drie jaar tussen het behalen van haar bachelor en haar master heet Margot Scheltema flink aan de weg getimmerd. Na haar studie Internationaal Recht begon te als beleidsmedewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toen zij in New York verbleef voor haar master International Affairs was Margot werkzaam bij de Verenigde Naties. Daarnaast werkte zij als freelance correspondent voor GPD WM. Bij haar terugkomst in Nederland begon zij als beleidsmedewerker bij het ministerie van Financiën waar zij werkzaam was tot 1985.

Hierna stapt Margot Scheltema over Shell. Bij de oliemaatschappij vervulde zij meerdere financiële managersfuncties. Haar carrière bij Shell ging van start in Londen. Daarna vertrok zij een stuk verder voor haar werk. Naar Zuid-Amerika namelijk. Daar was zij werkzaam als Vice President Financiën en IT voor de landen Venezuela, Mexico, Peru, Colombia en Ecuador. Bij Shell was zij voornamelijk verantwoordelijk voor corporate control, financieel- en risicomanagement. Tot 2004 was zij daar werkzaam waarna zij terugkeerde naar Nederland. Tot 2008 heeft zij nog voor Shell gewerkt als financieel directeur Shell Nederland. Tevens was zij in de periode ook commissaris van GasTerra en voorzitter bij het Audit Committee.

Op 54-jarige leeftijd besloot Scheltema om te stoppen bij Shell. Echter blijft ze een drukke vrouw in het bedrijfsleven. Sinds 2006 werkt zij als Vice-voorzitter bij de Raad van Commissarissen bij de Triodos Bank. Verder is zij commissaris bij ASR Nederland, Schiphol Group en TNT Express. Tevens is zij niet alleen druk bezig met deze functies maar ook verschillende nevenfuncties. Zij is onder meer werkzaam in het Raad van Toezicht bij World Press Photo en lid van het dagelijks bestuur Genootschap Onze Taal. Daarnaast werkt ze als penningmeester bij Stichting Vrienden van het Bachkoor Holland en is zij bestuurslid van de Stichting Van den Berch van Heemsteede.