ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Peter Wennink

Naam: Peter Wennink

Functie: CEO ASML

 

Over Peter Wennink

Peter Wennink werd in 1957 geboren en volgde een studie aan het NIRVA. Het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccounts.  Nadat hij zijn studie afgerond had ging hij aan de slag als accountant bij Deloitte. Na een aantal jaar groeide hij uit tot partner en specialiseerde hij zich in high technology op de markt van halfgeleiders. Halfgeleiders zijn onderdelen van de moderne elektronica. Op dit moment is hij CEO van chipfabrikant ASML.

Loopbaan

In 1999 maakte Peter Wennink de overstap van Deloitte naar ASML. Daar ging hij aan de slag als financieel directeur. Na 14 jaar werd hij in 2013 benoemd tot CEO van ASML. AMSL is een Nederlands bedrijf dat actief is op het gebied van lithografiemateriaal dat gebruikt wordt voor de industrie van halfgeleiders. ASML realiseert apparatuur die computerchips maakt met dunne siliciumplaatjes. Het grootste gedeelte behaalt het bedrijf haar omzet uit de verkoop van apparatuur maar heeft de dienstverlening aan een aanzienlijk aandeel. Volgens bronnen stoot ASML langzaam Philips van de troon als grootste werkgever van Brabant.

Peter Wennink begon in 2014 met ASML met het verstrekken van25 studiebeurzen voor masterstudenten. Hierbij krijgen studenten twee jaar lang financiële ondersteuning zonder dat zij verplicht zijn tot een stage of baan. Peter Wennink wil het tekort aan hoogopgeleide studenten te lijf gaan. Mede uit eigenbelang omdat zij op dit moment technici uit het buitenland moeten halen.

Peter Wennink werd in 2013 als nummer 4 benoemd in de top 50 mannen van FRITS. Het jaar daarna werd hij uitgeroepen tot Eindhovense topman door de stadsglossy. Naast CEO bij ASML is Peter ook druk bezig met andere zaken. Zoals commissaris bij Insinger de Beaufort. Verder is hij benoemd tot commissaris bij PSV maar heeft die rol één jaar vervuld. Dit wegens een ingewikkelde situatie omtrent een lening tussen de twee partijen waarvoor hij werkzaam was: ASML en PSV.