ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Steeds meer natuurgebieden toegankelijk met rolstoel of rollator

vegro rolstoel lichtgewicht rollator

Natuurgebieden toegankelijker maken, wat houdt dat in?

Volgens wetenschappelijk onderzoek is het bezoeken van natuur niet alleen gezond voor een mens, we worden er ook gelukkiger van. Genoeg reden om natuurgebieden voor iedereen toegankelijk te maken. Ook als je in een rolstoel zit of wanneer je bij het lopen gebruikmaakt van een lichtgewicht rollator. Gelukkig is dat op steeds meer plekken in Nederland het geval.

Natuurmonumenten werkt op dit moment namelijk hard aan het toegankelijk maken van 40 natuurgebieden en 10 speelnatuurplekken. Een groot deel ervan is inmiddels klaar en ook al getest door ervaringsdeskundigen. Het doel is iedereen, dus ook mensen die minder goed ter been zijn, op een veilige manier en zonder obstakels van de natuur te laten genieten.

vegro rolstoel lichtgewicht rollator

Natuurgebieden toegankelijker maken, wat houdt dat in?

Wat kenmerkt een rolstoel- en rollatorvriendelijk natuurgebied eigenlijk? Uiteraard zijn wandelroutes aangepast zodat ze toegankelijk zijn. Dat betekent meestal dat paden geëgaliseerd en verbreed zijn. Maar er worden ook speciale faciliteiten aangelegd, zoals invalidentoiletten. De informatieborden worden verlaagd zodat ze (ook) leesbaar zijn voor mindervaliden. Vanuit de buitencentra Staatsbosbeheer kunnen mindervaliden met een boswachter of gids mee de natuur in. Met speciale voertuigen kunnen ze op die manier genieten van de natuur. Men kan er bovendien gebruikmaken van een invalideparkeerplaats en invalidentoilet. Indien nodig is op sommige plaatsen een rolstoel te leen.

 

Welk type rolstoel en rollator zijn het meest geschikt?

In principe kun je met alle typen rolstoelen en rollators de natuur in. Maar je kunt er ook voor kiezen een speciale rollator of rolstoel te gebruiken. Zo’n ‘all-terrain’ rolstoel of rollator heeft bredere en grotere banden, vaak van speciaal schokabsorberend materiaal. Dit zorgt voor meer comfort op iedere ondergrond en daarmee is het dus eenvoudiger om verschillende ondergronden en eventuele obstakels te trotseren.

 

Toegankelijke speelnatuur voor kinderen

Niet alleen volwassenen, ook kinderen met een beperking moeten van de natuur kunnen genieten. Toch is samen spelen en de natuur ontdekken voor hen niet zo vanzelfsprekend. Om ervoor te zorgen dat ook zij lekker buiten kunnen spelen, is op 10 speelnatuurplekken hard gewerkt aan de toegankelijkheid. Denk aan een moddertafel waar kinderen vanuit de rolstoel met water en modder kunnen spelen en half-verharde paden. In Speelnatuur op Tientemeten, een van de locaties, is zelfs een speciale rolstoel voor het terrein beschikbaar. Zo kunnen kinderen met een beperking er samen met hun vriendjes en vriendinnetjes er naar hartenlust spelen. De locaties bevinden zich door heel het land en vind je op de website van Natuurmonumenten.

(Bron: Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer)

vegro lichtgewicht rolstoel en rollator

vegro rolstoel rollator

 

 

About Post Author