ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Werkloosheid onder jongeren daalt

De werkloosheid in Nederland blijft dalen. Vooral veel jongeren maken de stap van de schoolbanken naar de werkvloer. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar in mei 9 procent was. Dit is het laagste percentage sinds maart 2009. Van de totale beroepsbevolking zat ik februari 5,3 procent zonder baan. In mei daalde dit tot 5,1 procent.

De daling onder de jongeren is voor een deel te verklaren door het groeiende aantal jongeren dat liever wekt dan leert. Het aantal jongeren dat full time werkt en dus niet leert, daalde vanaf 2007. In dat jaar waren er een kleine 300.000 jongeren met een full time baan. In 2015 stond dit aantal op 190.000. Vorig jaar was er weer een kleine stijging merkbaar en groeide het aantal tot 200.000.

Het aantal jongeren met een part time, full time of bijbaan was in mei 1,3 miljoen. Meer dan de helft van deze groep werkt meer dan 12 uur per week. Dit aantal daalde dus sinds 2009, maar is de afgelopen drie jaar weer aan het stijgen. De daling van het aantal werklozen jongeren is ook te zien in de daling van het aantal WW-uitkeringen. Onder jongeren daalde het aantal WW-uitkeringen met meer dan 10 procent. Veel jongeren zijn werkzaam in de uitzendbranche. Hier daalde het aantal uitkeringen dan ook het meest.

Werkloosheid stelt Lodewijk Asscher tevreden

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat hij zeer tevreden is met deze cijfers. ,,Fantastisch dat er nu zoveel jongeren aan het werk zijn. Nu al meer dan voor de crisis. We hebben nu zelfs de laagste jeugdwerkloosheid in ruim acht jaar. Dat is iets om trots op te zijn. En ook mooi om te zien dat zoveel jongeren hun dromen kunnen verwezenlijken. Maar we zijn er nog niet.”

De ouderen halen het gemiddelde naar beneden. Vergeleken met vorig jaar daalde het aantal werkloze 55-plussers met 8,3 procent. Dit is vergeleken met de totale daling weinig. Het UWV zag het totale aantal uitkeringen vergeleken met vorig jaar dalen met 13,9 procent.

About Post Author