zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Aantal datacentra in Amsterdam groeit snel

Er komen in Amsterdam steeds meer datacentra bij. Er zijn zelfs plannen om het aantal vierkante meters te verdubbelen. Dit bleek uit cijfers van de Dutch Data Association (DDA). Zij maken jaarlijks een rapport over de trends en ontwikkelingen van de datasector in Nederland.

Momenteel staat er in Amsterdam ruim 188.000 vierkante meter gevuld met servers. Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een toename van liefst 30 procent. De servers in Amsterdam zijn goed voor 68 procent van het totaal aan servers in Nederland. De hoofdstad van Nederland groeit al jaren harder dan concurrerende Europese steden als Frankfurt, Londen en Parijs. Momenteel staat Londen bovenaan in Europa, Amsterdam staat op twee. Er zijn volgens DDA plannen om nog eens 188.000 vierkante meter te besteden aan data. 98 procent hiervan zou dan in Amsterdam terecht komen.

De datacentra worden gebruikt door industriële bedrijven en internetbedrijven als Netflix en Spotify. Stijn Grove, voorzitter van het DDA geeft aan dat zij het liefst zo dicht mogelijk bij de klant zitten. Wanneer de servers verder weg staan levert dit een vertraging van enkele milliseconden op. Deze vertraging hebben zij dus liever niet.

Datacentra steeds meer zichtbaar

De toe nemende aanwezigheid van datacenters in Amsterdam wordt steeds beter zichtbaar. Er zijn vier locaties waar zij zich vooral bevinden. Twee daarvan zijn Schiphol en het Science Park. Er is steeds minder ruimte beschikbaar. Daarom gaat de bouw van de centra steeds meer de hoogte in. Een goed voorbeeld hiervan is de Amsterdam Data Tower. Dit gebouw is 72 meter hoog en is volledig gevuld met servers.

Het wordt voor de datasector echter steeds moeilijker om uit te breiden. De gebieden waar de branche graag wil bouwen zijn nooit bestemd geweest voor datacentra. Er is behoefte aan een goede stroominfrastructuur en er ontstaat door de voortdurend actieve servers erg veel restwarmte. ‘Hierover zijn we nu voortdurend met overheden in gesprek’, aldus de voorzitter van het DDA.

About Post Author