vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

PostNL kan pakketjespieken moeilijk bijbenen

Afgelopen week liet PostNL zich verrassen door de combinatie van vakantiegeld, vrije dagen en het mooie weer. Nederland ging massaal pakketjes bestellen. Vooral de tuinmeubelen vulde de bestelbusjes van het postbedrijf. Hierdoor liep ongeveer een half procent van de pakketjes vertraging op. Dit lijkt weinig, maar het komt er op neer dat er vele duizenden klanten langer moesten wachten.

PostNL heeft moeite met voorspellen

Twee weken eerder ging het ook al mis. Tijdens de hemelvaart waren er veel vergelijkbare factoren. PostNL heeft steeds meer moeite met het voorspellen van de drukte. Zij geven aan dat het aankoopgedrag van de consument in 2017 grillig is geworden. De groei van e-commerce is dit jaar heel anders dan in 2016. Een woordvoerder geeft aan dat er voorbereidingen waren getroffen voor de drukte, maar de voorbereidingen bleken uiteindelijk onvoldoende.

Bol.com geeft aan zich niet aan te sluiten bij het statement van PostNL wat betreft de grilligheid van de consument. Toch zijn zij ook verrast door de groei. De webshop ziet ook dat die anders is dan andere jaren. Voorheen shopte de consument op dezelfde delen van de dag. Veelal werden de pakketjes rond 12.00 uur, 19.00 uur en 21.00 besteld. Tegenwoordig worden er de hele dag door pakketjes besteld

Consument juist erg voorspelbaar

Retailexpert Cor Molenaar vindt dat PostNL achter de feiten aan loopt en dat de consument juist veel voorspelbaarder wordt. Iedereen is inmiddels erg vertrouwd met online aankopen. Dus ook tuinmeubelen en andere grote aankopen worden online gedaan. Hier had het postbedrijf volgens hem op in moeten spelen. Het is volgens hem dan ook logisch dat de consument met lekker weer buiten wil zitten en dus tuinmeubelen bestelt. De consument houdt simpelweg niet meer van wachten.

Bol.com vindt juist dat het weer de grillige factor is. Dit is volgens hen de onvoorspelbare factor. Vaak betekent goed weer juist dat het rustig is. Door de combinatie met het vakantiegeld was het nu juist een belangrijke factor voor de drukte.

PostNL is wel bezig met de verandering van postbedrijf naar pakketbedrijf. In Nieuwegein wordt op korte termijn een sorteercentrum geopend. Het bedrijf geeft ook aan meer mensen te willen inzetten op piekmomenten en heeft dus flexibele werknemers nodig.

About Post Author