zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

ABN AMRO pleegde fraude met dividendbelasting

ABN AMRO, dividendbelasting, fraude

Jarenlang was ABN AMRO betrokken bij fraude met dividendbelasting, ook nadat in 2008 de bank in handen kwam van de staat. Dat meld Follow The Money (FTM) aan de hand van eigen onderzoek in samenwerking met andere media.

Onterecht

In de periode van 2008 tot 2016 zou in ieder geval ABN AMRO onterecht dividendbelasting terug hebben gevraagd, stelt FTM. ‘’Het ministerie van Financiën had gedetailleerde kennis van deze praktijken, maar ondernam er niets tegen’’, aldus het platform voor onderzoeksjournalistiek.

De bank lijkt hiermee onderdeel te zijn van de groepen van bankiers, pensioenfondsen en handelaren die op deze manier in totaal miljarden euro’s uit Europese staatskassen ontving. Na onderzoek van het internationale journalistieke samenwerkingsproject The CumEX-Files, waar FTM deel van uitmaakt,werd die onthulling gedaan.

Andere deelnemers aan dat project waren bijvoorbeeld Die Zeit (Duitsland), Reuters, kranten als Le Monde (Frankrijk), De Tijd (België) en de omroepen DR (Denemarken) en NDR (Duitsland)

Misbruik van afspraken

In een ander land kan betaalde dividendbelasting worden teruggevraagd. Om te voorkomen dat investeerders en andere eigenaren van aandelen twee keer dividendbelasting betalen, hebben overheden die mogelijkheid met elkaar afgesproken.

Fraudeurs deden het lijken alsof ze dividendbelasting hadden betaald, terwijl dat in werkelijkheid nooit gebeurd was. Door de aandelen even voor de uitbetaling van de dividendbelasting aan te kopen en de aandelen daarna weer te verkopen, was deze fraude mogelijk.

About Post Author