vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Familie Blokker zet ook gelijknamige winkels te koop

Familie, Blokker

De familie Blokker wil zijn meerderheidsbelangen in de winkelketen verkopen. ‘’Blokker is 122 jaar gemanaged vanuit een familie-optiek, en soms is het beter om het vanuit een andere optiek te benaderen.’’

Dat bevestigd president-commissaris Michiel Witteveen in een interview tegen het Financieele Dagblad (FD).

Alle aandelen van de winkelketen zijn op dit moment in de handen van Els en Albert Blokker. Els is de weduwe van Jaap Blokker, de topman die in 2011 is overleden. In de winkelketen willen zij slechts een klein bedrag behouden.

Gesprekken

Vorig jaar verkocht het moederbedrijf Blokker Holding bijna alle winkelketens, behalve Blokker. Intertoys, Leen Bakker en Bart Smit zijn al verkocht. De koerswijzigingen gingen gespaard met het sluiten van honderden winkels en het schrappen van bijna 2000 banen.

Blokker zoekt nog een koper voor Big Bazar en een deel van Xenos. Voor de verkoop heeft Witteman al oriënterende gesprekken gevoerd, zegt hij in het FD. Hij sluit niet uit dat de winkelketen verkocht wordt aan een buitenlandse investeerder. Het is niet van belang wat de nationaliteit is, zegt hij.

Concurrentie

Sinds 2014 is winkelketen Blokker verlieslatend en ook dit jaar verwacht president-commissaris Witteveen geen winst. Aan de opkomst van online shoppen en budgetketens zoals Action, wijt Blokker de verliezen.

De familie investeerde de afgelopen jaren miljoenen om de winkels te vernieuwen, maar tot nu toe mag  het niet baten. Vorig jaar boekte het concern een verlies van 344 miljoen euro. Dat is een verdubbeling van het jaar daarvoor.

In Nederland telt Blokker zo’n 430 winkels en circa honderd in België. Er werken zo’n 8000 mensen bij elkaar.

‘’Word niet makkelijk’’

Retailexpert Kitty Koelemeijer denkt dat de familie blokker al lang nadacht over deze beslissing. ‘’Ze hebben eindelijk de knoop doorgehakt om ook de winkels met de eigen nam te verkopen.’’

Het moet nog blijken of dat een slimme zet is. De nieuwe eigenaar van Blokker krijgt het niet makkelijk, zegt zij. ‘’In elk geval zal hij of zij in de kosten moeten snijden. Voor de franchisenemers heeft dat gevolgen, want ook het aantal winkels zal dalen.’’

De familie Blokker zal daarom de deal aantrekkelijker moeten maken, bijvoorbeeld door de schuld bij de familie kwijt te schelden.

About Post Author