zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

ABN AMRO screent 5 miljoen klanten niet

ABN AMRO heeft tijdens de fusie met Fortis in 2010 de ruim vijf miljoen particuliere klanten niet individueel gescreend. Zij werden zelfs zonder onderzoek als “betrouwbaar” bestempeld en in de laagste risicocategorie ingedeeld. Op dit moment staan ze nog altijd zo geregistreerd.

Het feit dat de klanten ingedeeld zijn in de laatste risicocategorie is erg slordig. De nalatigheid maakt onderdeel uit van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de bank. Een lage indeling vergroot de kans dat klanten die zich schuldig maken aan financiële criminaliteit niet of te laat door de bank worden opgemerkt.

Boete

Daarnaast heeft de ABN AMRO een boete gekregen van 2 miljoen euro van de Autoriteit Financiële Marken (AFM). De toezichthouder verwijt de bank bepaalde informatie niet tijdig openbaar gemaakt te hebben.

Hierbij ging het om het vertrek van toenmalig ABN AMRO-topman Gerrit Zalm. De bank bleek al een tijd op zoek te zijn naar een opvolger. Het Financieele dagblad heeft daar toen een artikel aan gewijd. Volgens de financiële waakhond had de ABN AMRO na dit artikel de informatie openbaar moeten maken.

About Post Author