Bijna alle afgestudeerden aan het hoger onderwijs hebben vier jaar later een baan, dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na vier jaar had 97 procent van de mannen met een hbo-bachelor een baan (95 procent bij wo-master), bij de vrouwen heeft 95 procent van de vrouwen met een hbo-bachelor en wo-master vier jaar later een baan.
Verder blijkt uit cijfers dat niet alle afgestudeerden aan het hoger onderwijs in Nederland blijven voor een baan. Meer mannen dan vrouwen vertrekken uit Nederland voor een baan, terwijl vrouwen vaker voor een nieuwe studie kiezen.
Alumni ’s die in het bezit zijn van een wo-master, hebben vaker een voltijdsdienstverband dan alumni ’s met een hbo- bachelor. Verder speelt geslacht ook een rol, 91 procent van de mannen met een wo-master heeft een voltijds dienstverband terwijl 79 procent van de vrouwen met een wo-master een voltijdsdienstverband heeft. Voor alumni ’s met een hbo-bachelor geldt dat 88 procent van de mannen een voltijd dienstverband heeft terwijl 67 procent van de vrouwen met een hbo-bachelor een voltijd dienstverband heeft.
De bedrijfstak waarin iemand werkt is ook van invloed of iemand een voltijdsbaan heeft of niet. Een hbo-bachelor in Taal & Cultuur scoort hier het slechts in waarin slechts 50 procent van de alumini’s een voltijd baan heeft. Verder scoren banen in het onderwijs en gezondheidszorg ook laag op het gebied van voltijdbanen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vrouwen vaak in die richtingen werken wat ook verklaart waarom een grotere percentage mannen een voltijdsbaan heeft dan vrouwen.
Het CBS heeft data gebruikt van mensen die in 2014 zijn afgestudeerd ; de coronacrisis is hierbij niet meegerekend.
Meer berichten
4 tips om jouw kantoorgebouw te vergroenen
Welke activiteiten kun je ondernemen om meer klanten via je website te krijgen?
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan het behalen van organisatiedoelen