ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Ajax promoveert naar hogere beursindex

Voetbalclub Ajax Amsterdam is maandag na een herweging van beursexploitant Euronext gepromoveerd naar een hogere beursindex. Hierdoor promoveert Ajax naar de graadmeter voor kleinere fondsen, oftewel de AScX.

Naast Ajax, promoveert ook Neways Electronics naar de AScX. Neways Electronics is een maker van elektronische onderdelen. De beursindex is na de AEX en de AMX de derde graad voor Nederlandse beursgraadmeters.

Na het vertrek van Zonnatura-fabrikant Wesseman en online beleggingsbank BinckBank uit de index kwamen er twee plekken vrij. Ajax Amsterdam en Neways Electronics stonden vooraan in de rij om de twee op te volgen. Dit op basis van berekeningen van Euronext, waarin de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel worden meegerekend. Of de bedrijven gaan profiteren is nog de vraag. Er zijn namelijk geen trackers voor de smallcapindex, een geldinstroom afkomstig van passieve beleggers zullen ze dus niet snel krijgen.

Succesvol seizoen

Afgelopen seizoen was Ajax een van de meest succesvolle bedrijven op de beurs. Een aandeel van Ajax steeg bijvoorbeeld tussen september vorig jaar en juni dit jaar met ruim 30 procent. De club was erg succesvol in de Champions League, waardoor ze tientallen miljoenen bij konden schrijven. Na het aftroeven van onder anderen Real Madrid en Juventus, was Tottenham Hotspur in de blessuretijd de winnaar van de halve finale, waardoor Ajax werd uitgeschakeld.

 

About Post Author