vr. sep 13th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Alles wat je moet weten over het nieuwe pensioenstelsel

De afgelopen jaren is er achter de schermen druk gewerkt aan het nieuwe pensioenstelsel. Dit was hard nodig gezien het aantal gepensioneerden hard steeg ten opzichte van het aantal werkenden. Doordat we steeds ouder worden en het pensioenpotje steeds langer mee dient te gaan, zal de voorgaande pensioenregeling uiteindelijk onbetaalbaar worden. Om dit te voorkomen moeten er nieuwe maatregelen genomen worden. Deze worden vastgelegd in het nieuwe pensioenstelsel.

Maar hoe zal de overgang naar dit nieuwe pensioenstelsel verlopen en hoe wordt voorkomen dat mensen uit de verschillende leeftijdsgroepen hierdoor benadeeld worden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de afspraken omtrent de nieuwe pensioenregeling en wat dit precies voor jou zal betekenen.

De gevolgen van beleggingen zijn duidelijker zichtbaar

In het nieuwe stelsel worden er geen beloftes meer gemaakt over de hoogte van de uitkering. De premie wordt belegd en de uitkomst daarvan is niet zeker. Wist je voorheen nog dat je recht had op circa 70 procent van je laatstverdiende loon, is dat tegenwoordig niet meer het geval. De gevolgen van de beleggingen zijn daardoor beter zichtbaar voor de deelnemers.

Je betaalt een vaste premie

De belangrijkste verandering in het nieuwe pensioenstelsel is dat iedereen een vaste premie gaat betalen. Dit is niet afhankelijk van leeftijd. Iedereen, jong en oud, betaalt in de pensioenregeling hetzelfde bedrag. Op die manier kan de last beter gedragen worden en weet een ieder ook waar ze aan toe zijn. Ook wordt de focus meer op de eigen verantwoordelijkheid gelegd. Individueel moeten er bijvoorbeeld keuzes worden gemaakt over hoe de pensioenpremie belegd gaat worden. Hierbij kan gekozen worden uit:

  • De solidaire pensioenregeling: hierbij wordt uitgegaan van de levenscyclus. De beleggingen worden gedaan terwijl er rekening wordt gehouden met de leeftijd van de deelnemers. Dit betekent bijvoorbeeld dat het risico van de beleggingen verlaagd wordt naarmate je ouder wordt. Hoe ouder je wordt, hoe dichter je immers bij je pensioen komt en hoe minder risico je wilt lopen dat het bedrag lager uit zal vallen. Als je kiest voor deze pensioenregeling, heb je verder geen invloed meer op welke risico’s er worden genomen. Dit wordt gedaan op basis van leeftijd. Je kunt dus niet zelf bepalen dat je ook op latere leeftijd nog meer risico wilt nemen.
  • De flexibele pensioenregeling: hierbij maak je echt individueel keuzes met betrekking tot de belegging van de pensioenpremie. De pot voor opbouwers en gepensioneerden blijft gescheiden. Hierbij mag je dus ook afwijken van het lifecycle-principe. Komt je pensioendatum dichterbij? Dan ontvang je hierover bericht. Je krijgt vervolgens zelf de keuze of je je pensioen laat uitkeren of dat je ervoor kiest om nog even door te beleggen.

Wat kan jij doen?

Als je deelnemer bent aan een verplichte pensioenregeling, is er niet heel veel wat je kunt doen. Pensioenfondsen zijn hard aan het werk om de transitie naar de nieuwe regeling in goede banen te laten lopen. Het is voor jou dus enkel een kwestie van afwachten. Wel is het goed om je alvast een beetje in te lezen en goed op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

About Post Author