zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

Dit is al de derde keer op rij dat de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt dit jaar. De Federal Reserve ,zoals het Amerikaanse stelsel van centrale banken heet, verlaagt de belangrijkste rentestand met 25 basispunten.

Het belangrijkste rentetarief gaat voor de derde keer met een kwart procentpunt omlaag, naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Met deze renteverlaging wil de Amerikaanse centrale bank de economie stimuleren en de inflatie verhogen. De vorige twee rentestappen waren in september en juli. Daarvoor werd de rente tien jaar lang niet verlaagd.

De Federal Reserve probeert de vooralsnog sterke Amerikaanse economie te wapenen tegen de wereldwijde afremming van de economie door onder meer de handelsoorlog met China.

ECB

In Europa verlaagde de Europese Centrale Bank vorige maand al de rente. Deze werd verlaagd met 10 basispunten naar -0,5 procent. De rentes voor de gewone leningen blijft op 0 procent, de rente voor de kortlopende leningen blijft stabiel op 0,25 procent.

Het doel van de ECB is zorgen dat de euro stabiel blijft. De centrale bank heeft daarvoor bepaald dat de inflatie rond de 2 procent moet liggen. Dat percentage wordt echter niet gehaald: de inflatie blijft steken op 1,6 procent. Daarom neemt de ECB maatregelen om de inflatie aan te wakkeren.

About Post Author