vr. nov 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Bevrijdingsdag; ben je vrij of moet je werken?

Bevrijdingsdag is voor werkend Nederland een vreemde feestdag. Is steden door het hele land worden festivals georganiseerd. Artiesten hebben het druk en reizen het hele land door om op te treden. Toch zijn er veel mensen niet vrij op Bevrijdingsdag, terwijl het wel een officiële feestdag is.

De dag is een officiële feestdag, maar dat betekent niet dat iedereen vrij is. Alleen ambtenaren en mensen in het onderwijs hebben ieder jaar vrij. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, “Maar die hebben recht op een vrije dag elders en een fikse onregelmatigheidstoeslag”, vertelt José Kager, woordvoerder van vakbond FNV.

Voor de rest van werkend Nederland geldt dit meestal niet. In de meeste cao’s staat opgenomen dat Bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een vrije dag is. In de wet staat de dag opgenomen als vrije dag, maar toch zijn de cao’s bepalend.

Arbeidsadvocaat Maaten van Gelderen zegt dat de werkgever van zijn werknemers gewoon op feestdagen kan verwachten dat zij komen werken op feestdagen. Met Kerst en Pasen komt dit weinig voor, omdat dit algemeen geaccepteerde feestdagen zijn. “Maar als een baas zegt ‘hier wordt gewerkt op eerste en tweede kerstdag’, dan is dat zo”, vertelt van Gelderen.

70 procent wil vrij op Bevrijdingsdag

Het Nationaal Comité van 4 en 5 mei hebben onderzocht wat Nederland vindt van het vrij zijn op Bevrijdingsdag. 70 procent geeft aan jaarlijks vrij te willen zijn op 5 mei. Een deel zegt bereid te zijn om Goede Vrijdag daarvoor in te leveren. Maar de werkgever bepaalt dus of er gewerkt wordt tijdens de feestdagen. Een aantal jaar geleden was er een vergelijkbare situatie met Koninginnedag. Dat was ook een officiële feestdag, maar pas toen de vrije dag in de cao’s werd opgenomen, kreeg vrijwel iedereen vrij.

Over het algemeen hebben wij in Nederland weinig te klagen. Vergeleken met andere Europese landen hebben we minder feestdagen, maar we hebben veel bovenwettelijke vrije dagen. Het gaat om dagen als Hemelvaart en Tweede Pinksterdag.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW staan veel werkgevers staan niet onwillig tegenover het wisselen van vrije dagen voor Bevrijdingsdag. Dit moet bepaald worden tijdens cao onderhandelingen en dit is dus tussen werkgever en werknemer. Toch verwacht woordvoerder Edwin van Scherreburg niet dat dit snel gaat gebeuren. Veel mensen hechten waarde aan christelijke feestdagen.

About Post Author