vr. jun 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Verlies Air France-KLM neemt toe in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2017 is het operationeel verlies van Air France-KLM gegroeid tot 143 miljoen euro. Een jaar geleden bedroeg het operationeel verlies 99 miljoen euro. Het aantal vervoerde passagiers is wel gegroeid. Daarom zijn de opbrengsten met een kleine 2 procent gegroeid naar 5,7 miljard euro.

Het operationeel verlies komt vooral van de Franse tak van het bedrijf. Air France was goed voor een verlies 123 miljoen euro, KLM was verantwoordelijk voor de overige 17 miljoen euro. Voor beide bedrijven was dit een verslechtering vergeleken met vorig jaar. Het nettoverlies van de gehele groep liep zelfs op van 155 miljoen naar liefst 216 miljoen euro. De helft van dit verlies komt door negatieve wisselkoerseffecten.

Toekomst Air France-KLM is onzeker

De ontwikkelingen op het gebied van de ticketprijzen was gunstig voor Air France-KLM. In het eerste kwartaal daalde deze met slechts 0,5 procent. Het einde van de dalende ticketprijzen lijkt dus in zicht. De afname van de daling kwam onder meer door de toename van de opbrengsten van business en first class tickets. Deze groeide gemiddeld met 5 procent. De arbeidsproductiviteit binnen het bedrijf is ook toegenomen. In Frankrijk steeg deze met 1,8 procent en bij KLM was er sprake van een stijging van liefst 5,1 procent.

Voor de rest van 2017 zijn de vooruitzichten nog onzeker. Het bedrijf is erg afhankelijk van de geopolitieke ontwikkelingen en de brandstofprijzen. De brandstofprijzen zijn in het eerste kwartaal in dollars stabiel gebleven. Ondanks de toename van het verlies, is de vliegtuigmaatschappij niet pessimistisch. Vooralsnog gaat Air France-KLM uit van een kleine daling in 2017.

About Post Author