ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

JPMorgan verlaat Londen na brexit, maar kiest niet voor Amsterdam

Als gevolg van de brexit verplaatsen banken een deel van hun activiteiten naar andere Europese steden. Amsterdam is bezig met een intensieve lobby om de banken binnen te halen. Vooralsnog laat de Nederlandse hoofdstad het echter afweten tegen onder andere het Ierse Dublin en het Duitse Frankfurt.

Een aantal grote spelers op de financiële markt heeft besloten om een groot deel van de kantoren in Londen te ontruimen en elders op te bouwen. Het Zwitserse UBS verplaatst 1500 banen naar Frankfurt. Ook concurrent Goldman Sachs kiest voor de Duitse stad en plaatst er 1000 banen.

JP Morgan laat Amsterdam links liggen

De grootste verschuiving van banen komt van het Amerikaanse JP Morgan. Zij heffen 4000 banen in Londen op en verdelen deze over Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Ook Britse banken kiezen ervoor om een deel van hun staf te verplaatsen. HSBC gaat met 1000 banen naar Parijs en Barclays heeft besloten 150 banen in Dublin voort te zetten.

Omdat de Britten hebben besloten dat zij de Europese Unie willen verlaten, hebben zij binnenkort geen toegang meer tot de vrijhandelszone. De banken achten de kans groot dat toezichthouders strenger zullen zijn voor bedrijven met hun hoofdkantoor in Londen.

Amsterdam maakt zich geen nog zorgen

Toen bekend werd dat brexit een feit zou worden, heeft Amsterdam veel ingezet om bedrijven over te halen om zich in de hoofdstad te vestigen. Op de financiële markt is Amsterdam er alleen in geslaagd het Japanse Mitsubishi binnen te halen vanuit Londen. Een woordvoerder van wethouder Kasja Ollongren geeft aan dat men zich in het stadhuis geen zorgen maakt. Hij zegt dat er nog veel gesprekken lopen, maar hij wil nog geen namen noemen.

Ollongren is van plan om de huidige strategie door te zetten. Sinds de uitslag van het referendum zijn er 19 Britse bedrijven naar Amsterdam verhuisd. Wat betreft de acquisitie van bankiers is er ook nog hoop. Deutsche Bank en Morgan Stanley heeft bekend gemaakt dat zij in totaal 5000 banen willen verplaatsen. Het zou voor Amsterdam een grote overwinning zijn als de banken besluiten voor de Nederlandse hoofdstad te kiezen.

About Post Author