zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Aanbod van woningen daalt flink, starters worden geraakt

Het aantal te koop staande woningen mindert razendsnel. In april van dit jaar stonden slechts 103.000 woningen te koop op Funda. Een jaar geleden waren dit er 137.000. Dat is dus een daling van 33 procent. Vooral de huizen tot 200.000 euro worden steeds minder aangeboden.

De daling van het aantal te koop staande huizen zorgt voor een scherpe afname van het aantal hypotheekaanvragen. Volgens de laatste cijfers van Hypotheken Data Netwerk waren dit er in april ruim 26.000. Vergeleken met maart was dit goed voor een daling van liefst 20 procent. Ook in vergelijking met april 2016 is er sprake van een afname. Het verschil is hier 7 procent.

De flinke afname van het aantal hypotheekaanvragen gaat flink tegen de trend van de eerste drie maanden van 2017 in. Dit kwartaal werd uitgeroepen tot het beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar door het recordaantal hypotheekaanvragen.

Woningen onder 200.000 euro worden schaars

De afname is vooral voor starters merkbaar. Het aanbod van huizen tussen de 100.000 en 200.000 euro, nieuwbouw en appartementen neemt het sterkst af. Waar er in april van 2016 nog 55.000 woningen voor minder dan 200.000 te koop stonden waren het er vorige maand slechts 35.000.

Het is al langere tijd bekend dat er een tekort aan het ontstaan is in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Maar de schaarste breidt zich verder uit naar steden rondom Den Haag, in de regio Utrecht, Noord-Brabant, Nijmegen en Apeldoorn. De Vereniging van Makelaars (NVM) schat dat het totale tekort op zo’n 200.000 woningen staat.

Vraag naar woningen groeit

Volgens Roeland Kimman van NVM is er in de afgelopen jaren structureel te weinig gebouwd, terwijl de vraag naar woningen juist groeit. De hypotheekrente is momenteel erg laag. Dit heeft als gevolg dat een grote groep huurders wil gaan kopen. Ook groeit het aantal kleinere huishoudens. De huizenkopers zijn de dupe van de schaarste. Zij krijgen te maken met stijgende prijzen.

De Hypotheekshop durft nog geen conclusies te trekken wat betreft de gevolgen van de teruggang van het aantal hypotheekaanvragen. Het is nu nog afwachten of de daling zich in de komende maanden door zal zetten. Wel is de daling een duidelijk signaal dat het de verkeerde kant op gaat op de woningmarkt. Volgens De Hypotheekshop en NVM is het van belang dat overheden de bouw van nieuwe en betaalbare woningen stimuleren. Als dit niet gebeurt kan de woningmarkt op slot raken en dit kan negatieve economische gevolgen met zich meebrengen.

 

About Post Author