ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Brits Lagerhuis keurt Brexit deal af

Theresa,May

Foto van de Britse premier

Het is de Britse premier Theresa May niet gelukt om een meerderheid te krijgen van het Britse Lagerhuis. Een meerderheid van het parlement stemde dinsdagavond tegen de Brexit deal. Zowel de Brexit-deal als de posititie van de premier wankelt.

In totaal stemde 202 parlementariërs vóór het akkoord en maar liefst 432 tegen.

De grootste oppositiepartij, Labour, heeft direct een motie van wantrouwen ingediend tegen Theresa May. Deze motie werd gesteund door alle oppositiepartijen, behalve de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). Het zal woensdag besproken worden in het Lagerhuis.

‘’De uitkomst van deze stemming is de grootste nederlaag van een regering sinds de jaren twintig van de vorige eeuw’’, zegt oppositieleider Jeremy Corbyn. De Labour-voorman zegt dat de acties van May laten zien dat zij de afgelopen twee jaar heeft gefaald als premier.

Het is nog onduidelijk wat de stemming precies gaat betekenen. May moet binnen drie werkdagen met een alternatief plan komen. Als dit niet uitpakt, is er van alles mogelijk.; geen deal. Toch een onderhandeling met de EU, verkiezingen of een nieuw referendum.

Motie van wantrouwen bepaalt lot premier May

Als een meerderheid van het Lagerhuis achter de motie van Corbyn gaat staan, moet er gekeken worden of er een nieuwe regering gevormd kan worden.

Een woordvoerder van May liet na afloop van de stemming weten dat de weggestemde overeenkomst alsnog de basis kan vormen voor een ander akkoord met de EU en over de uittreding. Echter, heeft de EU al gezegd dat er geen aanpassingen meer mogelijk zijn. Het heropenen van de onderhandelingen in Brussel zou geen zin hebben.

‘Nee’ tegen Brexit komt niet als verassing

De nederlaag voor May komt onverwacht. De stemming zou eigenlijk al in december plaatsvinden. Omdat May dacht dat er onvoldoende steun was in het Lagerhuis, stelde zij deze uit.

May beloofde in december om meer toezeggingen te regelen bij de Europese Unie. Ze kwam echter al gauw thuis met het nieuws dat de EU niet meer in stond voor nieuwe onderhandelingen.

About Post Author