vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

‘Verhoog de pensioenleeftijd met één maand per jaar’

Pensioen,leeftijd

Wetenschappers betogen: laat de pensioenleeftijd stijgen met een maand per jaar.  Dit is rechtvaardiger dan de huidige wijze waarop de pensioenleeftijd omhoog gaat. De extra kosten schijnen mee te vallen.

De snelle stijging van de AOW-leeftijd was een van de breekpunten tijdens het overleg over het nieuwe pensioenstelsel. Volgens de huidige systematiek stijgt de AOW- leeftijd mee met de levensverwachting. Dit betekent dat elk jaar langer leven een jaar extra werken betekent. Wetenschappers van het Nidi, het instituut voor demografie, stellen een langzame stijging voor. Een stijging van ongeveer een maand per kalenderjaar.

Onrechtvaardig

Veel, vaak oudere werknemers vinden die snelle verhoging van de pensioenleeftijd onrechtvaardig. Ze hebben het gevoel dat de finish voor hun neus verplaatst wordt nu ze er bijna zijn. Wie een paar jaar geleden dacht te kunnen stoppen met werken op hun 65e, moet nu doorwerken tot 67 jaar. Door de pensioenleeftijd te verbinden met de levensverwachting, blijft het onduidelijk tot wanneer je precies moet doorwerken.

Dit leidt tot veel onzekerheid en boosheid op de werkvloer, blijk uit onderzoek van het Nidi. ‘’De rekening wordt nu helemaal gelegd bij de huidige en toekomstige generatie werkenden. Die krijgen disproportionele doorwerklast’’, zegt Van Dalen, hoogleraar economie en verbonden aan het Nidi. ‘’Zeker voor de zwaardere beroepen moet een oplossing gevonden worden. Veel werknemers hebben nu al moeite om de stijging van de pensioenleeftijd bij te benen.’’

Bevriezen is duur

Het voorstel van de FNV om de pensioenleeftijd te bevriezen op 66 jaar is duur. Dat kost zo’n 8 miljard euro in 2040 en kan oplopen tot 9 miljard euro in 2050, blijkt uit berekeningen van het Nidi. De kans dat dat voorstel het haalt in Den Haag is dan ook klein.

Naast het geld, gaat het ook om de onrechtvaardigheid bij de mensen. In de huidige wetgeving stijgt de pensioenleeftijd elke keer met drie maanden. Nederland is internationaal gezien de koploper als het gaat om de stijging van de AOW-leeftijd. De meest ontwikkelde landen hebben een rustiger stijgingstempo.

About Post Author