vr. feb 23rd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Exportwaarde Nederlandse popmuziek boven 200 miljoen euro

Martin,Garrix

De exportwaarde van de Nederlandse popmuziek is voor het eerst boven de 200 miljoen euro gekomen. Dit meldt Buma Cultuur maandag op basis van eigen cijfers. Het gaat om een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.

Het grootse gedeelte werd verdiend aan optredens. Nederlandse artiesten verdienden zo’n 166,4 miljoen euro met hun optredens op wereldwijde podia. Hiervan ging ongeveer drie kwart naar danceartiesten. Aan rechten en opnames werd respectievelijk 22,5 miljoen euro verdiend.

Muzikanten zoals Afrojack, Giorgo Tuinfort en Martin Garrix waren succesvol in het buitenland. DJ Tiësto had de meeste optredens. Hij stond 135 keer op het podium. Op nummer twee en drie stonden dj’s Yellow Claw en Oliver Heldens met 124 en 130 optredens.

De Nederlandse muziekindustrie is in de laatste tien jaar enorm gegroeid in het buitenland. In 2008 werd er nog zo’n 50 miljoen euro verdiend in het buitenland. Sinds die tijd is de dancemuziek een stuk populairder geworden in bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten.

Steeds meer producers en dj’s

De grote namen in de dance scene hebben een groot aandeel in die groeiende exportwaarde. ‘’Er komen wel steeds meer producers en dj’s bij die ook steeds meer in bijvoorbeeld China, maar ook in de Verenigde Staten gaan optreden’’, zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur.

Het is niet alleen maar Martin Garrix (zie foto) en Tiësto die de markt domineren. Zo treden R3hab en Headhunterz bijvoorbeeld heel veel op in China.

Azië groeimarkt voor dancesector

Azië is een van de grootmarkten voor de Nederlandse dance industrie. Helmink haalt een festival in het zuiden van China naar voren, waar bijna alleen maar Nederlandse artiesten draaiden voor 80.000 man. Daarnaast werd ook de pr verzorgd door Nederlanders.

Buma Cultuur kijkt niet alleen naar de optredens van de Nederlandse artiesten, maar ook naar de verkoop van rechten en opnames. Het bedrag is de opbrengst van de exploitatie van de muziek na afterek van kosten, maar inclusief salarissen, winst en belasting.

About Post Author