ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Trump in de problemen door shutdown

De sluiting van de Amerikaanse overheid zorgt voor groeiende woede en bezorgdheid onder de Amerikaanse bevolking. De shutdown is nu al een aantal weken gaande en veel mensen komen hierdoor in financiële problemen.

Stel, je bent een gevangenisbewaarder in de Verenigde Staten. Je hebt een zware baan, je werkt elke dag in onderbezette teams om orde te houden tussen een groep criminelen. Je hebt op Trump gestemd, omdat hij beloofd had om achter wetshandhavers zoals jij te staan.

Daar heb je dan in de afgelopen twee jaar niets van gezien, zegt Eric Young, voorzitter van de vakbond van bewaarders in federale gevangenissen. Zijn leden waren al boos over een vacaturestop, nu dreigen ze ook nog in de financiële problemen te komen. Ze zijn verplicht naar hun werk te komen, maar krijgen geen cent betaald zolang de president en het congres het niet eens zijn over de begroting en financiering voor Trumps grensmuur.

Thuiszitters

De gevangenisbewaarders horen bij een groep van 800.000 thuiszitters. Wie niet ‘essentieel’ is voor het functioneren van het land, wordt naar huis gestuurd zonder salaris. Degene die gedwongen thuiszitten, zijn net zo kwaad. Ze demonstreren massaal voor het Witte Huis. ‘’We want to work’’, roepen ze.

Ook onder Obama en Clinton

Dit is niet de eerste keer dat zo’n shutdown plaatsvindt. Ook onder Obama en Clinton gebeurde dit. Het record staat op naam van Clinton. In zijn regeerperiode was er een shutdown die 21 dagen duurde. Uiteindelijk is er toen wel een compromis gekomen.

Trump lijkt dit record te gaan verbreken, aangezien een compromis momenteel ver te zoeken lijkt. Twee dagen geleden is Trump boos weggelopen tijdens een bijeenkomst met de democraten.

De muur

Trump wil alleen akkoord gaan met een nieuwe begrotingswet, als er 5,7 miljard dollar beschikbaar wordt gesteld voor de bouw van de muur. Het lijkt er nu op dat Trump het congres gaat passeren en gaat starten met de muur zonder goedkeuring van het congres. Hij wil de noodtoestand te verklaren in het land. Op deze manier kan heeft hij geen toestemming nodig van het congres.

About Post Author