zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Britse centrale bank voorziet laagste economische groei sinds 2009

Brexit,

De Britse centrale bank verwacht de laagste economische groei sinds tien jaar. Bank of England voorziet een groei van 1,2 procent. In november was de prognose nog 1,7 procent.

De centrale bank heeft de verwachting naar beneden gesteld naar aanleiding van de onzekerheid die speelt met de naderende Brexit. ‘’De mist van Brexit leidt tot spanningen en onzekerheid bij Britse huishoudens’’, zegt de voorzitter van de Britse centrale bank Mark Caney.  

Bank of England houdt het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent vanwege de onzekerheid. In augustus werd dit tarief nog met 0,25 procent opgekrikt. De centrale bank heeft in december al gezegd dat de onzekerheid rond Brexit sterk is toegenomen. Bij het uitblijven van een akkoord met de Europese Unie kan de Britse economie een flinke klap verwachten.

Verder denkt de centrale bank er op dat de inflatie de komende maanden onder de twee procent zal zakken wanneer de Brexit deal doorgaat. Ook werden de ramingen neerwaarts bijgesteld van de investeringen. Dit jaar rekent de Bank of England op een daling van drie procent. Hierna wordt verwacht dat de investeringsdrift wel weer wordt bijgesteld.

Geen vooruitgang bij besprekingen tussen May en Juncker

De Britse premier Theresa May had donderdag een ontmoeting met de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Dit heeft echter niet geleid tot afname omtrent de onzekerheid die speelt in Engeland.

May en Juncker hebben naar eigen zeggen een ‘robuust en constructief’ gesprek gehad. In dit gesprek deden ze een poging om tot een compromis te kopen omtrent het Brexit-verdrag. De Europese Commissie zegt in een verklaring het scheidingverdrag niet te willen openbreken voor nieuwe onderhandelingen.

De partijen waren het er wel over eens dat hun teams verder gaan onderhandelen. De onderhandelingen gaan over de vraag of er een oplossing kan komen. Het is de bedoeling dat dit ondersteuning zou krijgen van het Britse parlement. Deze maand nog volgt er nog een ontmoeting.

About Post Author