vr. mei 24th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Britten investeren meer in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat Britten sinds het Brexit-referendum bijna zes keer zoveel zijn gaan investeren in Nederland. Het gaat hier voornamelijk om Britse bedrijven. Andersom zijn Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen.

Het Verenigd Koninkrijk behoort tot de belangrijkste investeringspartners van Nederland. Na de Brexit-referendum op 23 juni 2016, zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk afgenomen en bestaande investeringen zelfs teruggetrokken.

Britse investeringen

Waar Britse multinationals in 2016 nog ‘maar’ 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven staken. Is dit twee jaar later maar liefst 80 miljard euro.  Die 80 miljard betekende een record voor de Britse investeringen in Nederland in de afgelopen acht jaar. Daarnaast investeerde geen enkel ander land zoveel in Nederland in 2018.

Nederlandse investeringen

Nederland is sinds 2016 minder gaan investeren in het Verenigd Koninkrijk. In 2016 investeerde Nederland voor een totale waarde van 50 miljard in het Verenigd Koninkrijk. In 2017 was dit maar liefst gehalveerd, en in 2018 was er zelfs sprake van een desinvestering. Deze desinvestering was 11 miljard, wat neerkomt op het terughalen van bestaande investeringen.

Onzekerheid

Beide bewegingen kunnen worden verklaard vanwege de onzekerheid die de keuze voor een brexit met zich meebrengt. Britse bedrijven vinden het juist belangrijk om in een land in de Europese Unie aanwezig te zijn om ook na het Britse vertrek uit de Unie deel uit te maken van de eenheidsmarkt. Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in Groot-Brittannië een dochteronderneming te hebben.

About Post Author