ma. mei 20th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Pensioenfondsen luiden noodklok

Pensioenfondsen maken zich grote zorgen over de ontwikkeling van de dekkingsgraden, premies en opbouwpercentages. De Pensioenfederatie luidt de noodklok en doet een oproep aan minister Koolmees om ook met de fondsen in overleg te treden. Er wordt verwezen naar de huidige extreem lage rentes op de financiële markten.

De laatste maanden worden de financiële markten instabieler, zakt de rente verder tot historische dieptenpunten en verslechtert de positie van pensioenfondsen als gevolg daarvan verder. Het door het kabinet overgenomen advies stelt de economische verwachtingen voor de toekomst neerwaarts bij. Dit zal vanaf volgend jaar een versterkend negatief effect hebben op de ontwikkeling van premies, dekkingsgraden en opbouwpercentages van pensioensparend Nederland.

Koolmees heeft in het debat positief gereageerd op het verzoek om in gesprek te gaan met de pensioenfondsen, maar was voor het debat niet op de hoogte van de uitnodiging van de Pensioenfederatie. Koolmees geeft aan ‘ruimte’ te zien, maar liet doorschemeren dat hij niet verwacht dat alle kortingen achterwege blijven.

Kortingen

De Tweede Kamer zet het kabinet onder druk om dreigende kortingen van pensioenen te voorkomen. In juni werd na lang onderhandelen een pensioenakkoord gesloten zodat verlaging van de pensioenen niet meer nodig is. Als er niets verandert is de kans groot dat voor acht miljoen werknemers en gepensioneerden de uitkering daalt of de pensioenopbouw lager wordt.

About Post Author