ma. jul 22nd, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

ACM blokkeert fusie PostNL en Sandd

De gewenste fusie van PostNL en Sandd wordt voorlopig nog niet goed gekeurd. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft namelijk geen toestemming gegeven. PostNL en Sandd gaan nu naar het ministerie van Economische zaken voor toestemming.

Volgens bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM zal de overname van Sandd door PostNL ervoor zorgen dat er een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. ‘’Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen.”

De ACM beweert dat Sandd praktisch gezien de enige landelijke concurrent is van PostNL. Wanneer deze concurrent weg zou vallen, zouden de prijzen van PostNL voor zakelijke post van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties mogelijk met 30 tot 40 procent stijgen. Ook consumenten zullen na de overname duurder uit zijn.

Voordelen                                        

Wel erkent de ACM dat de eventuele fusie voordelen zou opleveren op het gebied van efficiëntie. De post zou dan namelijk via één netwerk bezorgd worden. Helaas voor PostNL en Sandd wegen deze voordelen niet op tegen de nadelen.

About Post Author