zo. jul 14th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

Buitenlandse toeristen verkennen de regio’s maar binnenlandse toeristen verkennen de stad

Toerisme

Het binnenlands toerisme in grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht is sinds 2012 met 54 procent toegenomen. Nederlanders zijn niet erg gevoelig voor de gevolgen van het massatoerisme, aldus het economisch bureau van ABN AMRO op dinsdag.

Buitenlandse toeristen zijn zelfs steeds vaker op zoek naar gebieden buiten de Randstad. In de regio zal het toerisme van mensen uit het buitenland naar verwachting met 6 procent groeien.

De regio kan hierop inspelen, aldus de onderzoekers: “Lokale festivals, musea en pretparken kunnen hier baat bij hebben, bijvoorbeeld door het stimuleren van een ‘overloop’ van het toerisme uit de drukere gebieden’.

De discussie over het massatoerisme in Amsterdam, de controversiële rol van Airbnb en de belasting op cruiseschepen bieden volgens ABN ook kansen voor de regio’s. De discussie over het massatoerisme in Amsterdam, de controversiële rol van Airbnb en de belasting op cruiseschepen biedt ook kansen.

Vertraging in het buitenland

De verwachting is dat het totale toerisme in Nederland in 2019 met 3 procent zal toenemen. Deze stijging is vooral te danken aan de stroom van buitenlandse toeristen.

ABN AMRO verwacht dat het groeitempo de komende jaren licht zal vertragen. De reden hiervoor is dat de economische groei in de landen van herkomst van de reizigers afvlakt.

Hierdoor zal ook de groei van het aantal hotels vertragen. In 2018 steeg het aantal overnachtingen met 6 procent, maar in 2019 en 2020 zal de groei naar verwachting 5 procent bedragen.

Regio met Millennials

De reispatronen van millennials, mensen geboren tussen 1980 en 2000, zullen de regio ook helpen, denken economen. Deze generatie is op zoek naar authentieke ervaringen en wil zien hoe de bewoners leven en niet alleen toeristische attracties bezoeken.

“Voor de regio’s zijn de millennials dus een belangrijke doelgroep waarop zij hun promotieactiviteiten kunnen concentreren”, aldus de economen.

ABN noemt de situatie in de regio “ondertoerisme”, in tegenstelling tot “overtoerisme” in de grote steden. Binnen de EU heeft Nederland een achterstand op het gebied van de inkomsten uit het toerisme in deze sectoren: alleen Litouwen en Polen presteren slechter.

About Post Author